ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 10 Απριλίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδος και της Ουκρανίας και στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Κοινοτικού Προγράμματος EurofreshFruits, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ μετέβει στο Κίεβο ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση προβολής, παρουσίασης και προώθησης των φρέσκων ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ουκρανίας. Ο κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης των Ουκρανικών Επιμελητηρίων κ. Γενάντι Τσιζίκοφ, όπου και συμφώνησαν να πραγματοποιείται στο εξής κάθε χρόνο μία "Εβδομάδα Ελληνικού Επιχειρείν" στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

ΥΠ.ΟΙΚ.: ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου προσεγγίζει πλέον τα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο έχει σημάνει "κόκκινο" συναγερμό στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στις πρόσθετες αποκλίσεις, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, 20%-25% στα έσοδα του Μαρτίου, που είχαν αποτέλεσμα την υστέρηση 250 εκατ. ευρώ του πρώτου διμήνου να προστεθούν ακόμη περί τα 250 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω υστέρηση αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ κατά περίπου 15%, στη χαμηλότερη "απόδοση" των εφοριών κατά 20%, αλλά και στις ιδιαίτερα αυξημένες επιστροφές φόρων.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 45 ΧΡΟΝΙΑ

Σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 1968 πέρασε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο. Μετά από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης και σκληρής λιτότητας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο -0,2% τον Μάρτιο, λόγω της κλιμάκωσης των αποπληθωριστικών πιέσεων και των επιπτώσεων της εσωτερικής υποτίμησης στην εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαρτίου 2013, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2012, προκύπτει μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Τον Ιούλιο αναμένεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αλλάζοντας σειρά φόρων και τελών ακινήτων που διαμορφώνονται βάσει αυτών. Έτσι αναμένονται σημαντικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε πολλές περιοχές όπου οι εμπορικές υπολείπονται των αντικειμενικών τιμών. Οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν για όλα τα ακίνητα θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014.