ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 10 Ιουλίου 2014

 

Ø Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΦΠΑ ΣΤΟ 18% ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ 15%

Την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, τα επιμελητήρια ήδη έχουν κάνει τις προτάσεις τους, τόσο για μείωση του ΦΠΑ στο 18%, όσο και για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 15% . «Αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας της φορολογικής πολιτικής», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη 18 προέδρων βορειοελλαδικών επιμελητηρίων. Ο κ. Μίχαλος ήταν επικριτικός έναντι της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής, καθώς -όπως είπε- «δεν είναι δυνατό να έχουμε πάνω από 9600 εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις σε ένα χρόνο για τη φορολογική νομοθεσία».

 

ØΚ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ

«Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ζητήσαμε από τον υπουργό να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλεται, έτσι ώστε να υπάρχει ένα αίσιο τέλος, μια ευρυθμία στην αγορά για να μην αντιμετωπίσουμε δυσκολότερα προβλήματα στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργο Ορφανό. Επίσης, δήλωσε πως τα ζητήματα που χρίζουν άμεσης λύσης είναι η έλλειψη της ρευστότητας και  οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μικρομεσαίου επιχειρηματία, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπέρ της λήψης μέτρων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην φορολογική ελάφρυνση των επαγγελματιών τάχτηκε ο υπουργός.

Ø50..000 «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Πλησιάζουν τις 50.000 οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης την τριετία 2011-2013, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ίδια τριετία έκαναν την εγγραφή τους στα επιμελητήρια 35.456 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη σύσκεψη προέδρων των επιμελητηρίων της Μακεδονίας και Θράκης.

ØΝ. ΔΕΝΔΙΑΣ: ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και η δημιουργία χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της καινοτομίας των νέων επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας τέθηκαν στο επίκεντρο κατά την χθεσινή, πρώτη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Με το θέμα των κόκκινων δανείων να είναι μείζον για την τρόικα, το υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο μηχανισμό αντιμετώπισης, ζητώντας τη συνεργασία των τραπεζών.Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν και ο βασικός άξονας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

ØΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τη σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε χθες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η χρήση συστημάτων που επιτρέπουν στο Δημόσιο να λειτουργεί με προληπτική και όχι κατασταλτική φιλοσοφία, η υιοθέτηση όλων των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία και αξιολόγηση απόδοσης από είσπραξη φόρων, ο εξορθολογισμός διατάξεων ποινολογίου και η δημιουργία περιβάλλοντος ανταμοιβής των συνεπών φορολογουμένων.

 

ØΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΣΤΟ -1,1% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Σε αρνητικό πεδίο παρέμεινε και τον Ιούνιο ο πληθωρισμός, ωστόσο οι αποπληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν σε σχέση με το Μάιο. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουνίου 2014, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2013 προκύπτει μείωση 1,1%, έναντι μείωσης 0,4%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. Σε σύγκριση µε τον Μάιο 2014, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι μείωσης 0,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

Ø ΑΥΞΗΣΗ 17,1% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Στα 5,212 εκατομμύρια ανέρχονται οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας το α’ εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, η αύξηση είναι της τάξεως του 17,1%, με την Αθήνα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο.

 

ØΣΤΟ ΣτΕ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΟΙΥΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου καταθέτουν από κοινού η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.