ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 11 Ιουλίου 2014

 

Ø ΑΝΤ.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το πλαίσιο θέσεων της κυβέρνησης ενόψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου έθεσε χθες από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και βελτίωσης του καθεστώτος των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, ήδη από το τρέχον έτος. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι, πλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, χωρίς όμως να τεθούν εν κινδύνω τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Ø Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: ΑΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Για «απτά σημεία ανάπτυξης» έκανε λόγο στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο οποίος μίλησε για «σαφείς και θετικές» ενδείξεις αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στην κατηγορία “doing business” κατά 17 θέσεις και στην ανέλιξή της κατά 100 θέσεις στην κατηγορία “starting business”. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της παθητικής αναμονής. Οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και με τη γνώση των περιορισμένων δυνάμεων που διαθέτουμε», σημείωσε.

 

ØΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟ, 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΑΝΤΛΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. ευρώ, άντλησε τελικά η Ελλάδα από τις αγορές με την έκδοση του τριετούς ομολόγου. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας -με τις ανησυχητικές εξελίξεις με την πορτογαλική Banco Espirito Santo-, η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

 

ØΕΛ.ΣΤΑΤ: ΣΤΟ 27,3% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Στο 27,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, από 27,3% τον Μάρτιο και έναντι 27,5% τον Απρίλιο πέρυσι. Ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.303.454 άτομα, ενώ ιδιαίτερα οξύ παραμένει το πρόβλημα στους νέους έως 24 ετών (ποσοστό 56,3%), όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ.

 

ØΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΑΥΞΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

Αύξηση 1,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάιο, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε κατά 1,2%, λόγω κυρίως της ανόδου της παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων. 

ØΕΣΕΕ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 13 Ιουλίου, με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Η απόφαση δεν αφορά τις αλυσίδες, οι οποίες εκπροσωπούνται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ).