ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠ.ΟΙΚ.: ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟ 8ΜΗΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός το 8μηνο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ Σταϊκούρα, «καθιστά όλο και πιο εφικτό τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους». Πάντως και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα παραμένει «τρύπα» ύψους 713 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η υστέρηση μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ. Σημειώνεται ότι, σε σύγκριση με το 8μηνο πέρυσι, η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ανέρχεται σε 1,09 δισ. ευρώ.

ΣΕΒ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη επτά προτάσεων για την οικονομία προτείνει ο ΣΕΒ σε υπόμνημα προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ενόψει της συνάντησής του με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων «ενέσεις ανταγωνιστικότητας» με μειώσεις φόρων που θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, επισημαίνει την ανάγκη διπλασιασμού ή τριπλασιασμού των εξαγωγών στα επόμενα 5- 8 έτη, ενώ υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες αλλαγές στους κώδικες φορολογίας η φορολογική νομοθεσία αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΖΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας (logistic center) που θα κατασκευάσει στον Πειραιά η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE. Αυτό πρόεκυψε από τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και δικτύων, Τσανγκ Ξιαο Γουέι με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ»

Το ΕΒΕΑ και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ε.Β.Ε.Α., στα πλαίσια των προσπαθειών για ενημέρωση των επιχειρήσεων, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ), Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: Παρουσίαση του Προγράμματος του ΕΣΠΑ: «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ». Η εν λόγω Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ε.Β.Ε.Α., Αίθουσα Ερμής (6ος όροφος) αύριο, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 5:00 μ.μ. Στόχος του προγράμματος είναι υποστήριξη των ΜμΕ και – υπό προϋποθέσεις –  των μεγάλων επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και η τόνωση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.

Πηγή: ΕΒΕΑ