ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 11-14 Ιουνίου 2011

 

  • ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει αύριο, ενώ ο βασικός εφαρμοστικός νόμος – που θα περιλαμβάνει σημαντικό μέρος των νέων δημοσιονομικών μέτρων – θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο αφού πρώτα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι πριν από το τέλος του Ιουνίου να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου να ψηφιστεί και ο βασικός εφαρμοστικός νόμος.

  • ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ

«Λουκέτο» αύριο στο δημόσιο αλλά και σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στάσεις εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού ενώ τα πλοία θα είναι δεμένα όλο το 24ωρο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν μικρομεσαίοι και έμποροι. Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00. Απεργούν επίσης οι υπάλληλοι των τραπεζών. 24ωρη απεργία κάνουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

  • ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ECOFIN ΚΑΙ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

         Η χρηματοδότηση της Ελλάδας την τριετία 2012 – 2014 θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των άτυπων Συμβουλίων Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους ομολόγους του για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

  • ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ STANDRARD & POOR'S

Η Standard and Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα κατά μία κατηγορία στην βαθμίδα CCC από την κατηγορία B διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Δύο μήνες μετά την προηγούμενη υποβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι είναι πιθανή η αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων από την Ελλάδα. Επιπλέον επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας σε "C". Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξιολόγηση χώρας από την S&P, μόλις τρείς βαθμίδες πάνω από τη χρεοκοπία.

Πηγή: ΕΒΕΑ