ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 13 – 15 Μαρτίου 2010

  • ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

Το "πράσινο φως" από τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας αναμένεται να λάβει το επόμενο 48ωρο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου, μετά τη διαβούλευση, να πάρει το δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, από σήμερα ισχύουν οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ και ως εκ τούτου με αυτούς θα υπολογίζεται οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται στο εξής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 15/3/2010 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους αυξημένους συντελεστές.

  • ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΤΑ 13,1% ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ

Πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού κινήθηκαν τα έσοδα κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου του έτους, ενώ και οι δαπάνες εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους επίσημους στόχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 13,1% έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 10,8%. Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες παρουσίασαν μείωση 9,6% έναντι στόχου μείωσής τους κατά 2,8%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση 9,3% έναντι στόχου μείωσης κατά 1,9%, ενώ οι δαπάνες για τόκους εμφανίζουν μείωση 12,8% έναντι στόχου αύξησής τους κατά 5,1%. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει μείωση 77,4% στα 903 εκατ. ευρώ έναντι στόχου μείωσής του κατά 27% σε ετήσια βάση. Το αντίστοιχο δίμηνο του 2009 είχε διαμορφωθεί στα 3,986 δισ. Ευρώ.

  • ΑΕΠ: MΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 2,5% ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Συρρίκνωση 2,5% παρουσίασε το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8%. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 23,3%, στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 19,6%, στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 13,2%, στις λοιπές κατασκευές κατά 20,8% και στα λοιπά επενδυτικά προϊόντα κατά 0,4%. Αύξηση 3,3% σημειώθηκε στα αγροτικά προϊόντα.

  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Υποχρεωτική γίνεται από φέτος (οικονομικό έτος 2010) η ηλεκτρονική, μέσω του διαδικτύου, υποβολή των οριστικών δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών εφόσον δεν προκύπτει ποσό φόρου για βεβαίωση, ή μόνο με μαγνητικό μέσο στην Δ.Ο.Υ. (όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση), ανεξάρτητα από τον αριθμό των απασχολούμενων μισθωτών ή των λαμβανόντων συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές. Η σχετική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τη διενέργεια ουσιαστικότερων ελέγχων, στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω των διασταυρώσεων και της καλύτερης οργάνωσης των υπηρεσιών. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι υπόχρεοι οι οποίοι προέβησαν σε διακοπή εργασιών μέσα στην χρήση 2009 ή μέσα στο έτος 2010 και μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., δηλαδή την 31η Μαρτίου, στερούνται των κωδικών πρόσβασης ή της δυνατότητας λήψης νέων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή μέσω διαδικτύου των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. (Έντυπο Ε7), έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις ειδικά για το οικονομικό έτος 2010 στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα συνοδεύονται απαραίτητα με μαγνητικό μέσο. Επισημαίνεται ότι έως και τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθεί από τους υπόχρεους, σε δυο αντίτυπα, η οριστική δήλωση απόδοσης φόρου εισοδήματος και από τις τακτικές και έκτακτες αμοιβές που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος πλοίου, στη Δ.Ο.Υ. στην περιφέρεια της οποίας υπάγεται ο λιμένας νηολόγησης του πλοίου.

Πηγή: ΕΒΕΑ