ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 15 Απριλίου 2010

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: «Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ»

''Λιγότερα έσοδα από τη φορολογία είναι το αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς η εξίσωση έχει ως εξής: η αύξηση των φόρων – ειδικά σε αυτή την περίοδο – συνεπάγεται μείωση στην κατανάλωση και πιέσεις για τη μεταποίηση και το εμπόριο. Αυτές οδηγούν, με τη σειρά τους, σε βαθύτερη ύφεση. Είναι ένας φαύλος κύκλος, που τον έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, χωρίς να βλέπουμε αποτέλεσμα''. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στο χαιρετισμό του σε εσπερίδα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ο κ. Μίχαλος, σημείωσε ότι η ρύθμιση αυτή επιτρέπει τη δικαιότερη φορολόγηση και αποτρέπει στρεβλώσεις, παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές. Ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό – μεταξύ των επιχειρήσεων, των προμηθευτών και των πελατών – και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη, επί ίσοις όροις, με την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά και για τον Έλληνα καταναλωτή, η νέα νομοθετική ρύθμιση σημαίνει ότι θα μπορεί να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες σε αντίστοιχες τιμές με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

  • ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αντιμέτωπα με πληθώρα εντύπων που θα πρέπει να συμπληρωθούν κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα βρεθούν φέτος τα φυσικά πρόσωπα. Από την άλλη πλευρά και τα νομικά πρόσωπα θα μπλεχτούν για μια ακόμη χρονιά στο «λαβύρινθο» δεκάδων δικαιολογητικών, που υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το υπουργείο Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα, καθόρισε τα δικαιολογητικά και τα έντυπα που συνυποβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις. Όσοι υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιστροφή του φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ, ενώ ο τραπεζικός λογαριασμός που δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μια φορά και ποσά επιστροφής που προκύπτουν από δηλώσεις άλλων φορολογουμένων δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ.

  • ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

«Τελεσίγραφο» για άμεση κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να μην «βουλιάξει» ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, απηύθυνε το οικονομικό επιτελείο στους προϊσταμένους των Εφοριών της Αττικής. Κατά τη διάρκεια συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα:

*«σαφάρι» για την εμπρόθεσμη απόδοση και είσπραξη του Φ.Π.Α. και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

*«κυνήγι» για την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ανέρχονται περίπου σε 32 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις μέχρι σήμερα απέχουν σημαντικά από το στόχο.

*«κάλεσμα» των υπόχρεων που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΥΟ να τις καταθέσουν

*επίσπευση των διαδικασιών για τη διόρθωση των «εκκρεμοτήτων» του ΕΤΑΚ 2008, ώστε να αρχίσει έως το τέλος Μαΐου η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009.

Τα αποτελέσματα πάντως του πρώτου τριμήνου από το «μέτωπο» των εσόδων, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Γεωργακόπουλος, είναι απογοητευτικά αφού μόνο τρεις από τις 67 Εφορίες του Λεκανοπεδίου της Αττικής πέτυχαν τους στόχους που έχουν τεθεί για την αύξηση των εσόδων, ενώ στις υπόλοιπες κατεγράφησαν μεγάλες αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%. Την ίδια ώρα μάλιστα 23 Εφορίες δεν έχουν καν δώσει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος.

  • ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: ΣΤΟ 7,2% ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Στο 7,2% επιταχύνθηκε η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 6,8% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΤτΕ), τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σημείωσε τον Φεβρουάριο αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΑΘΗΝΑ- ΚΑΤΑΡ

Συνάντηση με τον πρέσβη του Κατάρ Χαμάντ Αλ-Μισνάντ και αντιπροσωπεία του επενδυτικού ομίλου της Qatar Holding είχε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσία των προέδρων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η αρτιότερη προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κατάρ, στις αρχές Μαΐου. Στην ανακοίνωση του υπουργείου προστίθεται πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους οικείους τομείς αρμοδιότητας.