ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 16 Απριλίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
Τη θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shops) στην ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), ώστε να επιτευχθεί η ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα βήμα και σε μία ημέρα, προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη. Όπως ανέφερε η υπουργός, το επιχειρηματικό κόστος αυτής της διαδικασίας μειώνεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Σύμφωνα με το προωθούμενο μοντέλο, το δίκτυο εξυπηρέτησης που συγκροτείται αποτελείται από τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των επιμελητηρίων, ενώ συμπληρώνεται από επιλεγμένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους της χώρας. Για την ίδρυση των ΟΕ και ΕΕ, που δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ως υπηρεσίες μιας στάσης θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και επιλεγμένα ΚΕΠ. Για τις ΕΠΕ, και τις ΑΕ που απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ως υπηρεσία μιας στάσης θεσπίζεται ο συμβολαιογράφος. Οι υπηρεσίες μιας στάσης θα αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις.

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΕΚΤ ΚΑΙ ΔΝΤ
Ως πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ερμηνεύεται η επιστολή  του Γ. Παπακωνσταντίνου προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με την οποία  ο υπουργός Οικονομικών ζητεί  διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών το οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί και οικονομικά εφόσον η Ελλάδα το ζητήσει. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πηγαίνει σήμερα στο Eurogroup στη Μαδρίτη, ενώ την προσεχή Δευτέρα (19/4) έρχονται στην Αθήνα εκπρόσωποι από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να οριοθετηθεί ο μηχανισμός βοήθειας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και το τεχνικό μέρος του δανεισμού.


ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στο τέλος Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, μετά την αξιολόγηση της έκθεσης επ' αυτού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, χθες, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι θα επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες, ενώ σε ό,τι αφορά στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν υπάρχει κάποια ριζική διαφοροποίηση.  

Πηγή: ΕΒΕΑ