ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 16 Μαρτίου 2011

  • 5,35 ΔΙΣ. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Στα 5,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2010. Το ποσό αυτό είναι πιθανότατα υψηλότερο, καθώς το Δημόσιο καθυστερεί να βεβαιώσει, να αναλάβει και να εμφανίσει τις οφειλές του. Επίσης, ένας στους τέσσερις δημόσιους φορείς εξακολουθεί να μη δίνει κανένα οικονομικό στοιχείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συνολικά, το ταμειακό έλλειμμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανήλθε στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΦΑΚΕΛΩΜΑ» ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩΝ

Σε ηλεκτρονική καταχώρηση των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πολίτες με επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς, καθώς και όσων χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, δικαστήρια και γενικώς σε κάθε δημόσιο φορέα, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Ειδοποιήσεις ακόμη και μέσω sms ή e- mail θα αρχίσουν να λαμβάνουν σε πρώτη φάση περίπου 700.000 οφειλέτες του Δημοσίου και περίπου 100.000 επιχειρήσεις ή αυτασφάλιστοι με χρέη προς το ΙΚΑ, που θα μπορούν να ρυθμίσουν ακόμη και τηλεφωνικά τον τρόπο εξόφλησης της οφειλής. Η καταχώρηση των συναλλαγών επεκτείνεται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, που θα εκδίδουν οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες στους πολίτες- πελάτες τους, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

  • ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με ένα "πρώτο πακέτο" εταιρειών του Δημοσίου, προανήγγειλε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτό περιλαμβάνονται η πώληση της ΔΕΠΑ και η εκχώρηση της διαχείρισης των κρατικών λαχείων, καθώς και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος". Στόχος της κυβέρνησης από αυτό τον πρώτο κύκλο αποκρατικοποιήσεων είναι η εισροή στα κρατικά ταμεία ποσού περίπου 2 δισ. ευρώ.

  • ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΤΑ 365%

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ. Συγκεκριμένα, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 182 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 365% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

  • ΤτΕ: ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Μείωση κατά 2% σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 204,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου από 208,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ. ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Για το σύνολο του 2010, οι καταθέσεις υποχώρησαν 12,2% σε ετήσια βάση ή 29,1 δισ. ευρώ.

  • ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Η Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής – Εξαγωγής και Διανομέων με αφορμή τις αλλαγές που επήλθαν στο ασφαλιστικό καθεστώς, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Το Συνταξιοδοτικό των Εμπόρων υπό το πρίσμα της ενοποίησης του Ο.Α.Ε.Ε., των νέων Ασφαλιστικών Αλλαγών και του Μνημονίου» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, ώρα 17:30, στο μέγαρο του Ε.Β.Ε.Α., Ακαδημίας 7, Αθήνα, 6ος όροφος, αίθουσα «ΕΡΜΗΣ».

Πηγή: ΕΒΕΑ