ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 16-18 Ιουλίου 2011

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε ερώτηση της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για την έλλειψη ρευστότητας που απειλεί και τις υγιείς επιχειρήσεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Ο ολοένα ακριβότερος και δυσκολότερος δανεισμός, σε συνδυασμό με τις υπέρμετρες αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία και την πτώση στη ζήτηση, προκαλεί ασφυξία στην ελληνική αγορά, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αρνείται στην πραγματικότητα να δει το πρόγραμμα και να εφαρμόσει άμεσες λύσεις. Το ΕΒΕΑ έχει προτείνει οι εγγυήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος να κατευθυνθούν άμεσα σε χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις».

  • ΑΝΕΡΓΙΑ: ΑΝΟΔΟΣ 16,8% ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Ραγδαία αύξηση 16,86% εμφανίζει η εγγεγραμμένη ανεργία στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με πέρυσι. Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι έφτασαν τις 770.256 από 659.119 το 2010. Παράλληλα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 801 σε σχέση με τον Μάιο, που ήταν 769.455. Αυξημένος κατά 37% ή 70.343 άτομα είναι και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναγγελίες προσλήψεων είναι μειωμένες κατά 13,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, αλλά οι καταγγελίες και λήξεις συμβάσεων μειώθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.       

  • ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΣΤΟ 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011

Σε 1,1 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούνιο η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου. Σύμφωνα την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου διαμορφώθηκε αθροιστικά σε 988,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εξάμηνο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 95.692 τεμάχια. Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου διαμορφώθηκε αθροιστικά σε 115,7 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο αποσύρθηκαν 11.881 συναλλαγματικές. Ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο ανήλθε 74.883 τεμάχια.

  • Ο ΝΕΟΣ Γ.Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

Ο νέος Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Πέτρος Σελέκος θα παραστεί στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ.

Πηγή: ΕΒΕΑ