ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 17 Μαΐου 2011

  • «ΕΚΡΗΞΗ» ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου ανήλθαν σε 6,01 δισ. ευρώ. Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τρίμηνο Ιανουάριος- Μάρτιος 2011 ανήλθε σε 7,3 δισ. ευρώ (έναντι 3.315,4 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο). Το συνολικό αποτέλεσμα επηρέασε αρνητικά η επίδοση του κράτους που παρουσίασε έλλειμμα 8 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο.

  • ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΣΤΑ 655,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Σημαντική άνοδο που έφτασε το 30% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι ακάλυπτες επιταγές στο α' τετράμηνο της φετινής χρονιάς, ξεπερνώντας τα 655 εκατ. ευρώ. Συνολικά, την περίοδο Ιανουάριος- Απρίλιος 2011 οι ακάλυπτες επιταγές προσέγγισαν τα 736 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τον Απρίλιο, η αξία των επιταγών που σφραγίστηκαν διαμορφώθηκε στα 137,79 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρέμεινε αμετάβλητη.

  • ΑΠΕΙΛΗ «ΛΟΥΚΕΤΟΥ» ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Στο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων όσων οφείλουν στην εφορία θα προχωρήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ως μέτρο πίεσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη θα χάνουν όλες τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ» ΣΤΟ ΕΒΕΑ

Την άρρηκτη διασύνδεση ενός μοντέρνου και επιτυχημένου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομική ευημερία, κατέγραψε εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με το IST College και το University of Hertfordshire με θέμα: «Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση: Η μόνη διέξοδος από την κρίση». Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η κα. Αλεξάνδρα Πάλλη, Γενική Γραμματέας του ΕΒΕΑ, μίλησαν ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΑ κ. Νίκος Σοφιανός, ο Dr. Σπύρος Μακριδάκης, Ομότιμος Καθηγητής INSEAD – Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και ο Sir Tim Wilson, πρώην Πρύτανης του University of Hertfordshire και νυν μέλος του Δ.Σ. του IST College.

Πηγή: ΕΒΕΑ