ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 18 Φεβρουαρίου 2011

 

  • ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φοροδιαφυγής και ακριβότερη εξαγορά της ποινής φυλάκισης προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ακόμη και η υποβολή ανακριβών στοιχείων στη φορολογική δήλωση θα επισείει τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο οι υπόλοιπες ποινές για αδικήματα φοροδιαφυγής με τη φυλάκιση να φτάνει ακόμη και τα 20 χρόνια. Από το Υπουργικό Συμβούλιο πέρασε και η ίδρυση της Οικονομικής Αστυνομίας και η «ενίσχυση» του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα µε την τοποθέτηση αντιεισαγγελέα Εφετών ως επικεφαλής,

  • ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, η εξόφληση του ΦΠΑ που καταλογίζεται ύστερα από προληπτικό έλεγχο σε έξι μηνιαίες δόσεις, ο συμψηφισμός οφειλών πρ0ος το Δημόσιο με βέβαιες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, η μείωση της φορολογίας του συνόλου των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ στο 20% και παρακράτηση φόρου με 25% για τα διανεμόμενα κέρδη.

  • ΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

Το δρόμο για τη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου και φοροπαραβατών «ανοίγει» το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα προβλέπεται η άρση του φορολογικού απορρήτου και η δημοσιοποίηση ονομάτων και λοιπών στοιχείων οφειλετών και φοροπαραβατών. Θα δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία όσων οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών, η οποία υπερβαίνει το διάστημα του ενός έτους.

  • ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ

Καθιερώνεται η ηλεκτρονική φοροκάρτα για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που απαιτείται να συγκεντρωθούν για την κάλυψη του αφορολόγητου ή και την εξασφάλιση πρόσθετης έκπτωσης φόρου. Τα δεδομένα που καταγράφονται για λογαριασμό του φορολογούμενου είναι ο ΑΦΜ του εκδότη της απόδειξης, η ημερομηνία και το ποσό της συναλλαγής.

  • ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

      Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε δύο φορές η διάταξη (άρθρο 6 παράγραφος 1) που επέτρεπε αρχικά την ίδρυση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα. Η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι παραρτήματα δικηγορικών εταιρειών θα μπορούν να ιδρύονται μόνο από μέλη του ιδίου δικηγορικού συλλόγου με εξαίρεση την Αθήνα και τον Πειραιά.

Πηγή: ΕΒΕΑ