ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 19 Νοεμβρίου 2010

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κων. Μίχαλος, απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2011, δήλωσε: «Ο νέος προϋπολογισμός περιέχει μέτρα και στόχους που δύσκολα θα επιτευχθούν. Στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές που προβλέπονται, για να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με τον κομματισμό και τις συντεχνίες. Στο σκέλος των εσόδων και πάλι δυστυχώς πρωτοστατούν οι αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων. Με εξαίρεση τον τουρισμό και τα φάρμακα, γεγονός που επικροτούμε».

  • ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 14,33 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011

Πακέτο μέτρων ύψους 14,33 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υλοποιήσει ποτέ η χώρα στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το έλλειμμα το 2011 θα υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσει εφέτος, με τη συνολική προσαρμογή να ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε τομείς, όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Από τα να μέτρα ξεχωρίζουν, είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες – από το 11% στο 13% και άρα από το 5,5% στο 6,5% – παράλληλα με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα. Ο Προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει, επίσης, τη διατήρηση του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%.

  • Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΥΨΟΥΣ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ

Το βασικό πακέτο θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και αναθέρμανση της οικονομίας παρουσίασε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά την  έγκριση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος του προγράμματος είναι να διοχετευτεί στην αγορά συνολική ρευστότητα από δημόσιους πόρους ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να φτάσει, μέσω της μόχλευσης τραπεζικών κεφαλαίων, σε συνολικό ύψος 2.5 δισ ευρώ περίπου μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.  Ενώ, στο διάστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ περίπου 25.000 επιχειρήσει kai θα διατηρηθούν ή θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τη σχετική εγγυητική του Ελληνικού Δημοσίου που απαιτείται αναμένεται να υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 29/11

Ανταποκρινόμενο στο αίτημα για παράταση των προθεσμιών περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την παράταση της προθεσμίας μέχρι και την 29-11-2010.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, χωρίς να υπολογίζονται οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων και τα ποσά που κατεβλήθησαν απευθείας στις ΔΟΥ, εισπράχθηκαν ήδη μέσω τραπεζών, μέχρι χθες, περίπου 300 εκ. ευρώ. Ήδη, 170.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση καταβάλλοντας τα σχετικά ποσά.

Πηγή: ΕΒΕΑ