ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 19 Φεβρουαρίου 2010

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στην ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από την ύφεση και να παράγει έσοδα για το κράτος και τους πολίτες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στο 6ο φορολογικό συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Αναφερόμενος στις υπάρχουσες προτάσεις, εκτίμησε ότι υπάρχουν σίγουρα κάποια θετικά σημεία αλλά τα αρνητικά υπερτερούν. Χαρακτήρισε δε εξαιρετικά ακραίες κάποιες διατάξεις που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, και υποστήριξε ότι απουσιάζουν τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, αυτά δηλαδή που θα δώσουν ώθηση και κίνητρο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Ακραία επιλογή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τη φορολόγηση των μερισμάτων από τις επιχειρήσεις, με βάση την ενιαία κλίμακα της φορολογίας φυσικών προσώπων και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την καταβολή όλων των πληρωμών, για ποσά άνω των 3.000 ευρώ μέσω διατραπεζικών καταθέσεων. Σε μια εποχή όπου η αγορά λειτουργεί με μεταχρονολογημένες επιταγές, η ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και θα οδηγήσει στην έξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις.

  • Ε.Β.Ε.Α.: ΕΥΡΩ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 23&24 – 2 – 2010

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζοντας την προσπάθεια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να συμβάλει στην προσπάθεια για την αλλαγή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αξιοποίηση του Ευρω – Μεσογειακού προγράμματος ELAICH "Educational linkage approach in cultural heritage" συνδιοργανώνουν το Ευρω-μεσογειακό διήμερο: Εκπαίδευση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των μηχανικών και της «Βιομηχανίας».

23 & 24 Φεβρουαρίου 2010, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ακαδημίας 7, Αθήνα, Αίθουσα Συνεδριάσεων ΕΡΜΗΣ, 6ος όρ. Πληροφορίες: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων ΤΕΕ, Τηλ: 210 – 3291362, Fax: 210 – 3291353

  • ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ

Ασφυξία προκαλεί στην αγορά η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, που θα συνεχιστεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Οι πρώτες σημαντικές επιπτώσεις εντοπίζονται στην αγορά καυσίμων όπου εκτιμάται ότι το 40% των πρατηρίων στα αστικά κέντρα και το 70% στην υπόλοιπη χώρα δεν έχουν πλέον αμόλυβδη βενζίνη. Ισχυρό είναι το πλήγμα που υφίστανται οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στις εισόδους και εξόδους της χώρας μπλοκάρονται καθημερινά 2.000 κοντέινερς. Στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης έχουν ακινητοποιηθεί έξι εμπορικές αμαξοστοιχίες, που δεν μπορούν να εκτελωνίσουν το φορτίο τους. Οι εξαγωγείς κινδυνεύουν  να χάσουν οριστικά τους πελάτες τους στο εξωτερικό, ενώ οι εγχώριες επιχειρήσεις απειλούνται με περιορισμό της δραστηριότητάς τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών».

  • ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Πρόγραμμα επενδύσεων «πράσινης» ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και Κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, την δημιουργία «πράσινων» ΒΙΠΕ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» θα δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονομεί 2.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

  • ΑΚΙΝΗΤΑ: ΣΤΟ 3,9% Ο ΜΕΣΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟ 2009

Με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% μειώθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολο του 2009, έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008, αντανακλώντας μέρος της κρίσης που έπληξε και την αγορά ακινήτων. Βάσει των στοιχείων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ το δ' τρίμηνο του 2009 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 4,6%, σε ετήσια βάση, έναντι ρυθμών μείωσης 3,4%, 2,6% και 5,0% το α', β' και γ' τρίμηνο αντίστοιχα. Η μείωση των τιμών ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για τα «παλαιά» διαμερίσματα, ηλικίας άνω των 5 ετών, από ό,τι για τα «νέα», ηλικίας έως 5 ετών, αντανακλώντας τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται από τους κατασκευαστές.  

Πηγή: EBEA