ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 19-21 Οκτωβρίου 2013

ΥΠ.ΟΙΚ.: ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40% για όσες συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων» όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σε τρεις παρεμβάσεις για τόνωση στην αγορά προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η πρώτη αφορά τις εκπτωτικές περιόδους και βρίσκει εφαρμογή σε 10 ημέρες με την έναρξη του θεσμού των ενδιάμεσων δεκαημέρων με χαμηλές τιμές. Μάλιστα αυτή συνδυάζεται και με το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στη λειτουργία της «Αγοράς του Καταναλωτή» στου Ρέντη, όπου επιχειρήσεις πωλούν σχεδόν σε τιμές χονδρικής στους καταναλωτές, περιορίζοντας έτσι τα υψηλά περιθώρια κέρδους. Το τρίτο μέτρο που ετοιμάζεται είναι αυτό του «ξεφουσκώματος» των τιμών στα ράφια των καταστημάτων λιανικής και σούπερ μάρκετ με την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές προς τους εμπόρους.

ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο έλεγχος της BlackRock σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των ελληνικών δανείων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα ολοκληρωθούν τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών, θα μετρηθούν οι τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες τους εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων και θα καταλήξουν στο βέλτιστο σχέδιο για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων δανείων. Παράλληλα θα πρέπει να «τρέξουν» τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, μέσα από πωλήσεις μη χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» κεφαλαιακής επάρκειας που θα απορροφήσει τυχόν κραδασμούς από τα stress tests.

Πηγή: ΕΒΕΑ