ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 2 Ιουνίου 2010

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ – ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΑ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να μην ισχύσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για νέα παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2010 για την επιστροφή Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του, προτείνοντας το συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές Φ.Π.Α. προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν έχουν. Στην επιστολή, η επιστροφή του ΦΠΑ χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον εξαγωγικό τομέα. Η πρακτική αυτή, σε μια εποχή ανύπαρκτης ρευστότητας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους τους και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες λειτουργούν, τονίζεται στην επιστολή. Μάλιστα προβλέπεται ότι εάν δεν δοθεί άμεσα, έστω και αυτή η μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις, οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι δραματικές. Η διοίκηση του ΕΒΕΑ ζητεί επειγόντως συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόσο για το ζήτημα της επιστροφής του ΦΠΑ όσο και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας.

  • ΗΜΕΡΙΔΑ Ε.Β.Ε.Α.: ΚΡΙΣΗ & ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ/ 2.6.10 – 17:30

Ημερίδα με θέμα Κρίση & Λιανεμπόριο: Στρατηγικές και εργαλεία άμεσης βελτίωσης πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010, ώρα 17:30, στο μέγαρο του Ε.Β.Ε.Α., 6ος όροφος, αίθουσα «ΕΡΜΗΣ». Πληροφορίες, Τηλ. 210 3382219, 210 3627911, Fax. 210 3631139

  • ØΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουλίου η προθεσμία για την προσκόμιση της φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών κατά τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν.3816/2010 «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις». Τη σχετική τροπολογία κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη.

  • ΚΟΝΤΡΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Πυρά» κατά της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν τριπλάσιο μικτό κέρδος 14,5 με 14,8 ευρώ το λίτρο, ενώ τα βενζινάδικα έχουν από 3,5 μέχρι 5,8 λεπτά. Κατηγορεί η ΠΟΠΕΚ την κ. Κατσέλη πως δεν λαμβάνει κανένα μέτρο παρά μόνο σε βάρος των βενζινοπωλών.

  • ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν αποσταλεί τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής εισφοράς από τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν δηλώσει φέτος εισόδημα 100.000 ευρώ και άνω. Η εισφορά 1% επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του οικονομικού έτους 2010. Επισημαίνεται ότι για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα από όλες τις κατηγορίες, όπως ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, τόκους, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις, ενώ στις περιπτώσεις που μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους έχει εισόδημα 100.000 ευρώ τότε μόνο σε αυτόν επιβάλλεται η εισφορά. Εάν ωστόσο και οι δύο σύζυγοι έχουν εισόδημα 100.000 ευρώ, ή πάνω από 100.000 ευρώ, τότε η εισφορά επιβάλλεται και στους δύο συζύγους.

  • ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Δυτική Αθήνα, ύψους 100 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ομιλία της σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) με θέμα: «Δυτική Αθήνα, η Ώρα της Πράσινης Ανάπτυξης».

  • ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Στην αγορά της Γερμανίας, την μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμού, εστιάζει την προσοχή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και να περιορίσει τις συνολικές απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό. Ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης επισκέφθηκε τη Στουτγάρδη, όπου κατοικεί και ο μεγαλύτερος αριθμός ομογενών στη Γερμανία και από την οποία καταφθάνουν στη Ελλάδα ετησίως, περίπου 200.000 επισκέπτες. Ο Γ. Νικητιάδης συναντήθηκε με Γερμανούς δημοσιογράφους και αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνογερμανικές σχέσεις και στην ενεργή προσπάθεια της χώρας μας να καταστήσει τον τουρισμό βασικό μοχλό ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση.

Πηγή: ΕΒΕΑ