ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 20 Μαρτίου 2012

ΤτΕ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ 

Η συνεπής εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος είναι η κρισιμότερη παράμετρος η οποία θα καθορίσει και την επιτυχία του, υπογραμμίζεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011-2012. Η ΤτΕ εκτιμά ότι η ύφεση το 2012 θα φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ, η ανεργία θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 19%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 1%.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 40 ΔΙΣ. ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνονται οι επισφάλειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς η αξία των δανείων που δεν πληρώνονται στην ώρα τους από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει υπερβεί τα 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ποσοστό των καθυστερήσεων στα δάνεια άνω των 90 ημερών κατέγραψε σοβαρή επιδείνωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011, όπου σταματούν τα επίσημα στοιχεία, καθώς εκτινάχθηκε στο 14,7% των συνολικών δανείων από 10,5% τον Δεκέμβριο του 2010.

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ  

Ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας οι άδειες των τριών συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε., Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε., αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΤτΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους. Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.  

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΠΣ  

Την έναρξη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής Πιστοποιητικών Φορολογικού Ελέγχου ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Το Φορολογικό Πιστοποιητικό αφορά ΑΕ και ΕΠΕ στις οποίες οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από τους νόμιμους ελεγκτές που διενεργούν φορολογικό έλεγχο. Τα πιστοποιητικά υποβάλλονται από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία έως την 30ή Μαρτίου του 2012.

ΕΣΕΕ: ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2002 Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ  

Σοβαρή μείωση της απασχόλησης στο εμπόριο, μικρότερη όμως από το σύνολο της οικονομίας, δείχνει η ανάλυση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση στο εμπόριο έφτασε το Δ΄ Τρίμηνο του 2011 στους 723.400 απασχολούμενους αγγίζοντας την απασχόληση του 2002.  

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Την αντίθεσή της στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων εφόσον διατηρείται το καθεστώς των υποχρεωτικών διανυκτερεύσεων / διημερεύσεων, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων. Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η ρύθμιση ουσιαστικά αυτοαναιρείται με την πρόβλεψη για τις υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις.

Πηγή: ΕΒΕΑ