ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 24 Νοεμβρίου 2010

 

  • ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.)

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από χθες, Τρίτη, 23/11 μέχρι και τις 30/11/2010 το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη. Στη σχετική ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1306 έχουν αναρτηθεί το σχέδιο νόμου, η αιτιολογική έκθεση, η εισήγηση του υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και ενημερωτικό σημείωμα.

  • ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και έντασης των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Tρόικας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί. Επιπλέον, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου δανεισμού, καθώς και το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπογράμμισαν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης εξελίσσεται καλά σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ, καθώς και στον τομέα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

  • ΔΗΜΟΣΙΟ: ΧΡΩΣΤΑ 7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σε ύψος άνω των 7 δισ. ευρώ κινούνται τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά, κατά κύριο λόγο προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, κατασκευαστικές εταιρείες, γιατρούς και φαρμακοποιούς συμβεβλημένους με τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους ιδιώτες που έχουν συναλλαγές με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις "ανεξόφλητες υποχρεώσεις νομικών προσώπων-φορέων της κυβέρνησης", στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό χρέος προς τους ιδιώτες ανήλθε σε 7,062 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,34 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις προηγούμενων ετών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων οι οποίες έχουν ρυθμιστεί με τον Ν. 3867/2010 και θα εξοφληθούν σταδιακά σε βάθος τριετίας με ομόλογα. Πέραν τούτων οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται σε 1,72 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΒΕΑ