ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 27 Ιουλίου 2011

 

  • ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

Σε τρεις δόσεις μπορούν πλέον να καταβάλουν το ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήδη 7.042 επιτηδευματίες επέλεξαν την καταβολή του φόρου σε δόσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ότι έχει αναμορφώσει την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α για να υποστηρίζει την καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου σε δόσεις. Επισημαίνεται ότι υπόχρεοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος καταβολής του χρεωστικού υπολοίπου σε δόσεις πρέπει οπωσδήποτε, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2. Το ποσό της πρώτης δόσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ.

  • ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΔΙΑΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ

Συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τη ρευστότητα στην αγορά. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τις Τράπεζες με βάση το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία την ταχύτερη ροή των κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλιστεί τη χρηματοδοτική κάλυψη του ΕΣΠΑ. Παραλλήλως συζητήθηκε η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ αλλά και των προγραμμάτων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 15 δισ. ευρώ ως το 2013 μέσω του ΕΣΠΑ, με μειωμένη εθνική συμμετοχή, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ανακοινώσει πλέγμα πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση στήριξης των επενδύσεων και της ρευστότητας στην αγορά, και πέρα από το πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις για τους περιορισμούς που υφίστανται ακόμη στην απελευθέρωση του καθεστώτος εγκατάστασης δικηγορικών εταιριών, καθώς και για τα επαγγέλματα του συμβολαιογράφου και του μηχανικού.

Πηγή: ΕΒΕΑ