ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 3 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δέκα διαχειριστικούς ελέγχους σε ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, διέταξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διατάχθηκαν ακόμη 25 έρευνες- ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως Δ.Ο.Υ., Τελωνειακές και Κτηματικές υπηρεσίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

Ακριβότερα κατά 105 ευρώ στοιχίζει πλέον το οικογενειακό «καλάθι» ενός μέσου εισοδήματος νοικοκυριού, καθώς μέσα σε ένα χρόνο, από 2.010 ευρώ που ξόδευε ένα μεσαίο νοικοκυριό για τις αγορές προϊόντων, τώρα για τα ίδια προϊόντα πρέπει να πληρώσει 2.115 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών. «Η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ, Βασίλης Λύγκας. Σύμφωνα με τον κ. Λύγκα, από τις αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή όπου σημειώνονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την αναστολή της ρήτρας καυσίμου από την 1η Αυγούστου 2010 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υψηλές χρεώσεις οι καταναλωτές σε μια περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί. Το επιχείρημα αυτό επικαλείται και το ΥΠΕΚΑ στη σχετική ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι «κρίθηκε αναγκαία η λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών έναντι του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μέρος του οποίου αποτελεί και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Aνοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στον τομέα των καταθέσεων το επιτόκιο για συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 3,61% από 3,42% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε περαιτέρω άνοδο τον Ιούνιο του 2010 κατά 0,17% και διαμορφώθηκε στο 6,46%. Σημαντική περαιτέρω άνοδο 0,34% κατέγραψε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 5,90%. Το επιτόκιο για δάνεια προς επιχειρήσεις με διάρκεια άνω των 5ετών αυξήθηκε στο 4,26% από 4,04%.

Πηγή: ΕΒΕΑ