ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 4 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, Γ. ΣΓΟΥΡΟ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επισκέφτηκε χθες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα του Συνδυασμού του «Αττική» και ιδιαίτερα στα μεγάλα προβλήματα αλλά και στα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. έθεσε στον υποψήφιο Περιφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της περιφέρειας και ιδιαίτερα αυτά του  παρεμπορίου και της παραοικονομίας, της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης, της εγκληματικότητας και της δημιουργίας γκέτο, που θέτουν προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ιδιαίτερα για το ζήτημα του παρεμπορίου, επανέφερε την πρόταση του Ε.Β.Ε.Α. για τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Δίωξης. Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «η περιφέρεια Αττικής μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη που θα προσελκύσει επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Μέσα από αυτές θα ξεπεράσει τα προβλήματα της και θα συμβάλει στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας».

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την έρευνα «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρέθηκε στην 109η θέση μεταξύ 183 κρατών, από την 97η πέρυσι. Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης κατατάσσεται στην 149η θέση, καθώς για την ίδρυση μίας ΕΠΕ απαιτούνται 15 διαφορετικές διαδικασίες και 19 ημέρες, ενώ το κόστος έχει εκτιναχθεί στο 22,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 10,9% πέρυσι.

ΙΟΒΕ: ΕΛΑΦΡΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, ανερχόμενος στις 67,3 μονάδες, όπως προκύπτει από τη μηνιαία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική. Αντίθετα με την πλευρά της προσφοράς όμως, στην πλευρά της ζήτησης η εικόνα επιδεινώνεται, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ. Οι καταναλωτές είναι απογοητευμένοι από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια τόσο για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όσο και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα την ακόμα πιο συγκρατημένη συμπεριφορά ως προς τις δαπάνες τους.