ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 7 Απριλίου 2011

 

  • ΣΕΠΕ: ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) για την εξέλιξη των συμβάσεων εργασίας κατά το α' δίμηνο του 2011, στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής προχώρησαν 10,32% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2010. Επίσης, το 2011 υπάρχει κατά 45,08% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ μειωμένο κατά 11,65% είναι και το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 21,82% η εκ περιτροπής απασχόληση. Αξιολογώντας τα δεδομένα, όπως αυτά παρουσιάζονται στον πίνακα, διαφαίνεται ότι το 2011 οι «ελαστικές» μορφές εργασίας κυριαρχούν των νέων προσλήψεων πλήρους απασχόλησης. Τέλος, η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 199,15% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 1.121,45% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 2.725% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

  • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Την είσοδο της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης προανήγγειλε και επίσημα χθες ο πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες. Σε διάγγελμά του προς τον πορτογαλικό λαό είπε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική βοήθεια».

      

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΙΩΝ

Το ΕΒΕΑ ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2008, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε ανανέωση και επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει να υποβάλουν Αίτηση Ανανέωσης στο  ΕΒΕΑ. Η ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτήσεων παρατείνεται μέχρι 30 Απριλίου 2011.

Πηγή: ΕΒΕΑ