ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 7 Ιουλίου 2011

 

  • ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΦΕΤΟΣ

Σε λιγότερο από 60 ημέρες οι εφορίες, καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο του νέου πακέτου φορολογικών μέτρων. Εν μέσω θέρους και με λιγότερους υπαλλήλους, λόγω των αδειών, θα πρέπει να «τρέξουν» τις έκτακτες και μόνιμες εισφορές, την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και του φόρου ακίνητης περιουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, χάνονται οι στόχοι για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος 7,3% του ΑΕΠ το 2011. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για την αποστολή ενός σημειώματος που θα περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα νέα μέτρα. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης για κάθε φορολογούμενο με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, τη στιγμή που δεν έχουν εκκαθαριστεί περίπου 2,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Ακόμη, ενώ έχουν υπολογιστεί έσοδα από τα ακίνητα, είναι αβέβαιο εάν θα εισπραχθούν. Και αυτό, διότι, ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι και συγκεκριμένα το ΕΤΑΚ του 2009.  

  • ΣΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΚΤ

         Σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανακοινώσει την αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%, επικαλούμενος  τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που με βάση τα στοιχεία της Eurostat παρέμεινε τον Ιούνιο στο επίπεδο του 2,7%.

  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην αδήλωτη εργασία κρατά η χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους, γεγονός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των «27» χωρών της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία. Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων: Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ) και Αλλοδαπούς οι οποίοι, είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας.

  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΒΕΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του Διεθνικού Έργου TECHFOOD, διοργανώνει τα παρακάτω σεμινάρια: Νέες Τεχνολογίες στην Αποθήκευση και στη Διανομή Τροφίμων και Ποτών», στο κεντρικό κτίριο του ΕΒΕΑ, την 13η Ιουλίου 2011, στις 17.00 μμ, 8ος όροφος, με τη συμμετοχή επιστημόνων του κλάδου και Ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου και «Λειτουργικά Τρόφιμα: Νέες τάσεις & δυνατότητες καινοτομίας», στο κεντρικό κτίριο του ΕΒΕΑ, την 11η Ιουλίου 2011, στις 17.00 μμ, 8ος όροφος, με τη συμμετοχή επιστημόνων του κλάδου και  Ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με με τον κ. Σαλαπάτα, ΕΒΕΑ, τηλ. 210 3382201, <mailto:vassilis@acci.gr> ή με την κα Έφη Μπακογιάννη, KiNNO Consultants LTD, τηλ. 210 6838950, mpakogianni@kinno.org .

Πηγή: ΕΒΕΑ