ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 7 Οκτωβρίου 2014

 

ØΚ.ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, για το 2015, επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό 2,9%, μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, για να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να ενισχυθεί με σημαντικές πρωτοβουλίες και αλλαγές στο εφαρμοζόμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2015. «Δυστυχώς, στο προσχέδιο δεν προβλέπεται η μείωση, έστω και σταδιακά, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενώ για μία ακόμη χρονιά είναι ανεπαρκείς οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων… Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή, θα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

 

ØΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,9% ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2015

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 2,9%,περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Στις προβλέψεις του προϋπολογισμού έχουν ενσωματωθεί η μείωση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 30%, όπως και το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, βάσει πολλών δόσεων. 

 

Ø ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 2015 ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ως εισόδημα θα φορολογηθούν το 2015 οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών αυτών υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Μεταξύ αυτών είναι δωροεπιταγές, δαπάνες κάλυψης κόστους κινητών τηλεφώνων, η παροχή εταιρικών αυτοκινήτων, οι εργοδοτικές συνδρομές για δαπάνες σχολείων φροντιστηρίων, παιδικών σταθμών όπως και ιατρικά έξοδα.Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου έδωσε εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου.

 

ØΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Χωρίς συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και οι νέες συζητήσεις και η έγκριση για την ψήφιση του νομοσχεδίου παραπέμπονται στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, που αναμένεται περί τα τέλη του Οκτωβρίου.

Ø ΟΑΕΔ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 5.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

Ξεκινά από την Τετάρτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σχετικά με την επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 25 έως 66 ετών. Η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους είναι έως 450 ευρώ ανά μήνα ανά ωφελούμενο και η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες.

 

ØΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Υπό την καθημερινή εποπτεία και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα βρίσκονται οι τέσσερις ελληνικοί συστημικοί όμιλοι (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), από τις 4 Νοεμβρίου. Από εκείνη την ημέρα, η Ευρωτράπεζα θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από 85% των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, στο πλαίσιο της δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης.

 

ØΕ.Ε.: ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς υψηλότερους σε σχέση με τα περισσότερα κράτη- μέλη μέχρι το 2007, αλλά από τότε εισήλθε σε βαθειά ύφεση όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα, καθώς και στην Ισπανία, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι είναι ανησυχητικό πως τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται.

 

ØΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΘΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Έχετε μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα αλλά διστάζετε να ξεκινήσετε; Οι αιτήσεις για συμμετοχή στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – ΘΕΑ συνεχίζονται και τον Οκτώβριο. Επιπλέον, κάθε Τρίτη και Τετάρτη για όλο τον μήνα Οκτώβριο η Θερμοκοιτίδα θα είναι ανοιχτή όλη τη μέρα μέχρι τις 21:00, όπου θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, να γνωριστεί με την ομάδα υποστήριξης, να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις και να συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής. Τις υπόλοιπες μέρες (Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή) η λειτουργία της είναι μέχρι τις 17:00. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για συμμετοχή στο http://www.theathensincube.gr/ και στα τηλέφωνα 211-1036900-1, email info@theathensincube.gr, διεύθυνση Κεφαλληνίας 45.