ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 8 Ιουλίου 2014

 

Ø Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

      Την πρόταση του ΕΒΕΑ για τη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται πως προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με τη νέα ρύθμιση που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, επισημαίνει πως η ρύθμιση που θα προωθηθεί πρέπει να προβλέπει κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής. Παράλληλα, θα μπορούσε να προβλεφθεί μια κατώτατη μηνιαία δόση του ύψους των 50 ευρώ. Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, το ΕΒΕΑ έχει προτείνει την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αποπληρωμή τους σε βάθος επταετίας με μικρές δόσεις. 

 

Ø ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σε δέκα περιοχές, μεταξύ των οποίων τα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα εφαρμοστεί τελικά το πιλοτικό μέτρο της λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή της στο Φύλλο της Κυβέρνησης.

 

Ø Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στις αρχές του φθινοπώρου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο εξυγίανσης υπερχρεωμένων, αλλά με βιώσιμα χαρακτηριστικά, επιχειρήσεων υποστήριξε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο σύμβουλος του υπουργείου για την αναμόρφωση της προπτωχευτικής διαδικασίας εισηγείται εκτός από «κούρεμα» δανείων και «κούρεμα» οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα.

 

ØΥΠ.ΟΙΚ.: 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΣΤΑ 5 ΔΙΣ. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, αλλά και συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης καταγράφηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 οι συνολικές υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους ανήλθαν σε 5,13 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου ήταν στα 5,23 δισ. ευρώ.

 

ØΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των έξι «προαπαιτούμενων δράσεων», από την πλευρά της Ελλάδας που συνδέονταν με την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

 

ØΥΠ.ΟΙΚ:ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους υπόχρεους αλλά και τους λογιστές-φοροτεχνικούς να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούν έως την προθεσμία της 14ης Ιουλίου εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, «διότι νέα παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις επισύρουν την επιβολή προστίμων». Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 6 Ιουλίου είχαν υποβληθεί από τους υπόχρεους περίπου 4,7 εκατ. δηλώσεις και εκτιμάται ότι εκκρεμούν να υποβληθούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.