ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 8 Σεπτεμβρίου 2010

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

Συνάντηση μεταξύ του προεδρείου του Ε.Β.Ε.Α. και του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρηγίλλης, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σαμαρά ενόψει της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων του κόμματος ζήτησε την τροποποίηση των όρων του μνημονίου και τόνισε πως η επίτευξη της εξυγίανσης του δημοσιονομικού προβλήματος είναι κατ' εξοχήν θέμα πολιτικής και όχι προσώπων. Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό ευχήθηκε οι νέοι υπουργοί να πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί τους.

  • ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΠΑ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με το ΦΠΑ, ώστε να αποφευκτεί η μετάταξη των καταναλωτικών προϊόντων που  έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% στο συντελεστή 23%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τα τρία σενάρια που μελετώνται είναι η αύξηση 1% ή 2% του ΦΠΑ όλων των αγαθών που σήμερα βρίσκονται στο 11%, ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης.

  • ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟ 5,5% ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Στο 5,5% παρέμεινε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού τον Αύγουστο, στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Αυγούστου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2009 προκύπτει αύξηση 5,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

  • ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Εννιά στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας κατέγραψαν πτώση του τζίρου τους στη διάρκεια της φετινής θερινής σαιζόν έναντι της περσινής, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων είδε την αγοραστική κίνηση να υποχωρεί κατά 30%. Σχετικά με την πορεία του τζίρου κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας δείχνει το 83,5% να λέει ότι μειώθηκε.

  • ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ

Τον κίνδυνο κλεισίματος εκατοντάδων βενζινάδικων λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης επισημαίνουν με ανακοινώσεις τους η ΟΒΕ και η ΠΟΠΕΚ.

  • KΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Από την αποτελεσματικότητά της κι όχι από τα πρόσωπα θα κριθεί η κυβέρνηση, σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, κ. Δ. Δασκαλόπουλος με αφορμή τον ανασχηματισμό. Πιο γρήγορα «βήματα» ζήτησε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

  • ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Παρά τα απανωτά "χτυπήματα" που δέχθηκε φέτος ο ελληνικός τουρισμός, τα στοιχεία των αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου αναδεικνύουν τις υψηλές αντοχές της "βαριάς βιομηχανίας" της χώρας μας. Η μείωση των αφίξεων ήταν οριακή, 1,02% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και σε απόλυτα νούμερα οι αφίξεις τουριστών ήταν 7.888.228 από 7.969.281 το 2009. Ειδικότερα, τον Αύγουστο, τον κατεξοχήν παραγωγικότερο μήνα από πλευράς αφίξεων, παρατηρείται άνοδο 0,67%, φθάνοντας σε απόλυτα νούμερα τους 1.991.410 τουρίστες από 2.004.745 πέρυσι. Μεγάλη αύξηση, 21,8% είχε η Σαντορίνη και ακολούθησαν η Κεφαλονιά με 11,9%, η Κως με 10,1%, η Ρόδος με 9,2%, η Ζάκυνθος με 2,9%, η Σάμος με 0,5% και η Σκιάθος με 0,4%. Αντίθετα, απώλειες είχαν τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης καθώς στο 8μηνο στο αεροδρόμιο Χανίων οι απώλειες έφτασαν το 2,1% με τους τουρίστες να ανέρχονται στις 454.958 και στο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου Ηράκλειο οι απώλειες ανήλθαν στο 2% και οι αφίξεις ανήλθαν στις 1.454.433.

Πηγή: ΕΒΕΑ