ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 9 Σεπτεμβρίου 2010

 

  • ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη βαθύτερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία  με το ΑΕΠ του β' τριμήνου του έτους να παρουσιάζει συρρίκνωση 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27,0% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%.

  • ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ»

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης. Μιλώντας στους υπαλλήλους της γενικής γραμματείας Εμπορίου τόνισε ότι «θα δώσουμε μάχη κατά του πληθωρισμού, της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων», δήλωσε ο υπουργός.

  • ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ EUROSTAT

Τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα στοιχεία για τις χρηματικές της συναλλαγές κατήγγειλε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Eurostat, λίγο πριν την επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. "Δεν έχουμε δει τα πραγματικά στοιχεία", δήλωσε ο Walter Radermacher σε συνέντευξη  στο πρακτορείο Bloomberg και προειδοποίησε ότι τα στελέχη της υπηρεσίας που θα βρεθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, για να αποκτήσουν μία "ισχυρή εκτίμηση για το συνολικό πραγματικό χρέος της χώρας", θα επιδείξουν "περαιτέρω αυστηρότητα".

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα εφαρμοστεί η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η αναβολή στην εφαρμογή του μέτρου οφείλεται στο ότι δε θα είναι νωρίτερα έτοιμος ο μηχανισμός για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους.           

  • ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Στον εντοπισμό και στη φορολόγηση του «μαύρου» χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο απέστειλε χθες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κατεπείγουσα εγκύκλιο, με την οποία καλεί τον ελεγκτικό μηχανισμό να στρέψει τους ελέγχους στην αναζήτηση συναλλαγών, αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που κρίνονται ύποπτες για «ξέπλυμα» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημειώνεται, Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αποτελούν πλέον αντικείμενο περαιτέρω έρευνας από την επιτροπή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, εφόσον βέβαια συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις.

  • ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη συνεδρίαση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των αλευροβιομηχανιών, να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που υπέβαλαν οι δύο Σύνδεσμοι των αλευροβιομηχανιών, και θα  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση ή ανασκευή των ανακοινώσεων της 12ης και 13ης Αυγούστου περί αναπροσαρμογής τιμών και την αποχή τους στο μέλλον από οποιαδήποτε σύσταση ή προτροπή, που να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής και εν γένει εμπορικής πολιτικής των επιχειρήσεων – μελών τους.

Πηγή: ΕΒΕΑ