ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ19-21 Φεβρουαρίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Προβλήματα και ανεπάρκειες στον έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών εντοπίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα των εργαζομένων στις ανεξάρτητες αρχές και ζήτησε την αναθεώρηση του θεσμού και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. Oπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, «παρόλο που η νομιμότητα των ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να επικυρωθεί από τη δημοκρατική ψήφο, οφείλει και μπορεί να εδραιωθεί μέσα από υψηλής ποιότητας ρύθμιση και συγκεκριμένους, σαφείς κανόνες ελέγχου».
Πρόσθεσε, δε, ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αναδείξει μια σειρά από προβλήματα και ανεπάρκειες. Τόσο σε θέματα ανεξαρτησίας, όσο και σε θέματα αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας. «Ίσως είναι καιρός για μια συνολική επανεξέταση του θεσμού. Με έμφαση στη δημιουργία ή την ενίσχυση των κανόνων και των ασφαλιστικών δικλίδων που διέπουν τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

  • ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΕΑΝ

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Στο νόμο περιλαμβάνονται και οι τροπολογίες που αφορούν στην τροποποίηση διατάξεων για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού, ενώ ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα δρα στο μέλλον το ΕΤΕΑΝ, ώστε να είναι αποδοτικότερος ο ρόλος του. Το ΕΤΕΑΝ αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στη ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, με συνολικούς πόρους άνω των 2,5 δις για την επόμενη διετία.

  • ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ Ι.Χ.

Αρχίζει από σήμερα το μέτρο της απόσυρσης Ι.Χ.. μαζί με το όφελος της απόσυρσης, το οποίο που είναι για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί έως 31/12/1998 είναι από 300 έως 2.800 ευρώ, οι έμποροι προχωρούν και σε γενναίες προσφορές. Η διαδικασία της απόσυρσης θα διαρκέσει έως τις 20/12/2011, ενώ προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011, καθώς και τυχόν οφειλές προηγούμενων ετών.

Πηγή: ΕΒΕΑ