Διπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών ως το 2014 θέλει ο ΣΕΒΕ

Διπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών ως το 2014 θέλει ο ΣΕΒΕ

Το διπλασιασμό ως το 2014 των ελληνικών εξαγωγών σε αξία έθεσε ως επιθυμητό στόχο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων της Β. Ελλάδας ΣΕΒΕ , Βασίλης Θωμαϊδης κατά τη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Θωμαϊδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανατροπή της δυσμενούς πορείας του εξωτερικού χρέους, περνάει μέσα από την ανατροπή του μόνιμα ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», ενώ πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης «εμποδίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και θέτει διαρκείς φραγμούς στον ανταγωνισμό».

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας ενώ σημείωσε πως τα νέα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, για τη στήριξη της ρευστότητας πρότεινε:

-Αξιολόγηση και ενδεχόμενη αναθεώρηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ,

-Ενεργοποίηση του προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της κρίσης με την παροχή εγγυήσεων μέσω προσωρινού πλαισίου στήριξης,

-Προστασία των επιχειρήσεων από αυθαίρετες τραπεζικές, μονομερείς ενέργειες, όπως περαιτέρω αύξηση του περιθωρίου (spread)

-Βελτίωση των όρων των αποφάσεων ως προς τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση οφειλών δανείων βιοτεχνικών, βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων εγκατεστημένων σε παραμεθόριους νομούς της Βόρειας Ελλάδας

-Άμεση συγκρότηση του νέου Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου (ΓΛΚ-Δ25)

-Άμεση ενεργοποίηση της αναθεώρησης και εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ και της ενίσχυσης των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών

Μεταξύ άλλων ο κ. Θωμαϊδης υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος και κατέθεσε το έντονο ενδιαφέρον των εξωστρεφών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό των τελωνείων και την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών με την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού τελωνείου.

Πηγή: www.naftemporiki.gr