Ειδήσεις ΕΒΕΑ 30-04-09

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Υπογράφηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχο, η αγορανομική διάταξη με την οποία καθιερώνεται υποχρεωτικά η αναγραφή στις συσκευασίες όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη προοριζόμενο για βρέφη και νήπια, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτια, επιδόρπια) της χώρας προέλευσης του γάλακτος, το ποσοστό πρόσμιξης του γάλακτος σε περιπτώσεις που αυτό προέρχεται από διαφορετικές χώρες, αλλά και η χώρα παραγωγής. Επίσης, οι λιανοπωλητές υποχρεώνονται κάθε κατηγορία προϊόντος να την τοποθετούν ξεχωριστά στα ράφια.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ HEDGE FUNDS
Προτάσεις για ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας των κερδοσκοπικών hedge funds («κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου») προτείνει η Κομισιόν, ενώ παράλληλα προωθεί μέτρα για τα μπόνους των «golden boys» των τραπεζών. Αναλυτικότερα, τόσο τα hedge funds όσο και οι εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity funds) πρέπει να αναφέρονται στις εποπτικές αρχές, ενώ θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες όσον αφορά στην αμοιβή των στελεχών. Οι εταιρείες καλούνται να παρέχουν μπόνους και δικαιώματα επί μετοχών σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου αυτά να συνδέονται με τις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις της εταιρείας. Σε περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων, θα πρέπει να διατηρούν δικαίωμα ανάκλησης των μπόνους. Ο τράπεζες μπορούν να ζητήσουν πίσω τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών, εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν πετυχαίνουν τις επιθυμητές επιδόσεις. Σύμφωνα με τους μη δεσμευτικούς για τα κράτη-μέλη της ΕΕ κανονισμούς, τα μπόνους των τραπεζιτών δεν πρέπει να ενθαρρύνουν επικίνδυνες συμπεριφορές και οι χρηματικές αποζημιώσεις δεν πρέπει να ανταμείβουν την αποτυχία.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το Μάρτιο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 10,8%, από 12,8% τον Φεβρουάριο του 2009, σημειώνει η ΤτΕ. Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 282 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται σε 12,2% από 15,2% τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 127 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 9,2%, έναντι 10,3% τον Φεβρουάριο.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, που αποκτούν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλοδαπής, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, ανεξάρτητα αν μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας κατοικίας τους υπάρχει ή όχι Σύμβαση Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας, όπως ισχύει και για τους τόκους που προκύπτουν από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει, όπως αναφέρεται και σε ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, και για τους τόκους από «κρυμμένες» ομολογίες που καταβάλλονται σε μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Γενικότερα, όμως, οι τόκοι που προκύπτουν από «καλυμμένες ομολογίες» δεν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος σε περίπτωση διακράτησης του σώματος των τίτλων αυτών από τον αρχικό κάτοχό τους, ή σε περίπτωση απόκτησής τους εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου από την ημέρα έκδοσης ή επανέκδοσής τους.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ
Οργανωμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε διακινήσει πλαστά στοιχεία αξίας 2,203 εκατ. ευρώ, εξάρθρωσαν τα στελέχη της ΥΠ.Ε.Ε. που επέβαλαν πρόστιμα ύψους 4,4 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ότι τα πλαστά τιμολόγια αξίας 973.000 ευρώ είχαν χρησιμοποιήσει και δυο ξενοδοχεία στη Μύκονο στα οποία επεβλήθη πρόστιμο 1,72 εκατ. ευρώ. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι εταιρεία με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και με ιδιοκτήτρια – διαχειρίστρια Αλβανίδα υπήκοο, έκανε έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ρόδου. Η εταιρεία δήλωσε ως βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων την παροχή κατασκευαστικών υπηρεσιών, ενώ συγχρόνως έκανε επεκτάσεις σε διάφορες Δ.Ο.Υ. της επικράτειας με δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με την αρχική έναρξη, όπως ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, ξύλινες κορνίζες κ.λ.π. Κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους από την ΥΠ.Ε.Ε. δεν βρέθηκε καμία έδρα επιχείρησης, ενώ η εμπλεκόμενη Αλβανίδα υπήκοος διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τα στελέχη της ΥΠ.Ε.Ε. εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μέλος κυκλώματος με πελατολόγιο ξενοδοχειακές μονάδες, που κάνουν χρήση παράνομων τιμολογίων για αιτιολόγηση αναπτυξιακών επιδοτήσεων και επιστροφή επενδυτικού Φ.Π.Α. Η ΥΠ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ζητήσει στοιχεία για εταιρείες που είναι ενταγμένες σε αναπτυξιακούς Νόμους.

Πηγή: ΕΒΕΑ