Ειδήσεις ΕΒΕΑ

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ 
Έως τις 30 Ιουνίου έχουν προθεσμία οι επιτηδευματίες για να ρυθμίσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις των χρήσεων 2000 – 2006. Όσοι κληθούν στην Εφορία τους και παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα έχουν, σύμφωνα με χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, προθεσμία 10 ημερών για να το αποδεχθούν και να υπαχθούν στη ρύθμιση. Στην περαίωση πάντως μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν λάβει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου τα ειδικά σημειώματα αλλά δεν τα είχαν αποδεχθεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση το αργότερο έως και τις 30 Απριλίου. Αλλά και ο επιτηδευματίας του οποίου υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχει συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, εάν επιθυμεί την περαίωσή της μαζί με τις επόμενες ανέλεγκτες χρήσεις, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση αρκεί όμως να υποβάλλει την προβλεπόμενη αίτηση το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου. Στην ίδια εγκύκλιο εξάλλου επισημαίνεται ότι μπορούν να υπαχθούν πλέον στον αυτοέλεγχο (αυτοπεραίωση) και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εργοληπτική κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων ή την εκτέλεση μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι γεωργικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα σε αυτοέλεγχο μπορούν να υπαχθούν οι δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 31.12.2008 και μετά, των ανωτέρω επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι τα καθαρά τους κέρδη προσδιορίζονται λογιστικά.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ
Ιδιαίτερα ικανοποιημένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις ρυθμίσεις των ληξιπροθέσμων χρεών και της περαίωσης, αφού τα έσοδα είναι σημαντικά και δίνουν μια «ανάσα» στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, μέχρι σήμερα από τις ρυθμίσεις έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι 2,16 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 1,045 δισ. ευρώ, καθώς:

*από την περαίωση έχουν βεβαιωθεί 1,3 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 700 εκατ. ευρώ

*από τα ληξιπρόθεσμα έχουν βεβαιωθεί 860 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 345 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην περαίωση εξάλλου, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα κληθούν να περάσουν από την Εφορία τους ακόμη 415.000 επιτηδευματίες για να παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της ρύθμισης και εφόσον τα αποδεχθούν το δημόσιο θα αναμένει να εισρεύσει στα ταμεία του ποσό που θα προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Δύο νέα τμήματα μήκους 17,5 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού παραδόθηκαν χθες στη κυκλοφορία. Πλέον αποφεύγεται η Κατάρα, ο επικίνδυνος δρόμος μήκους 90 χλμ, ενώ συντομεύεται η διαδρομή από τα Τρίκαλα μέχρι τα Γιάννενα κατά 1,5 ώρα περίπου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, επισκέφθηκε την Ήπειρο και παρέδωσε δύο σημαντικά τμήματα της Εγνατίας από σήραγγα Δρίσκου μέχρι τον κόμβο του Αράχθου μήκους 2,5 χλμ. που περιλαμβάνει και την γέφυρα Αράχθου και από Κόμβο Μετσόβου μέχρι Κόμβο Παναγιάς – Έξοδος προς Θεσσαλία, μήκους 15 χλμ. Πλέον απομένουν 31 χιλιόμετρα. προς Γρεβενά για να ολοκληρωθεί ολόκληρος ο άξονας της Εγνατίας. Από αυτά τα μισά είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα θα ετοιμασθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.  «Η δέσμευσή μας από το 2004 ήταν ότι ο κύριος άξονας της Εγνατίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008. Η απόκλιση των τεσσάρων μηνών οφείλεται στην φοβερή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Η Εγνατία Οδός πλέον ολοκληρώνεται. Από τον Μάιο θα μπορεί ο καθένας να διατρέχει ολόκληρη την ΕΓΝΑΤΙΑ από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Έβρου» δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

Πηγή: ΕΒΕΑ