Εκτιμήσεις για ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών outsourcing (εξωπορισμού) στη Βουλγαρία στην προσεχή τριετία

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών outsourcing (εξωπορισμού) στη Βουλγαρία στην προσεχή τριετία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων еXentix, όπου καταγράφονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες σχετικά με την ανάπτυξη των υπηρεσιών outsourcing (εξωπορισμού) στη Βουλγαρία, οι β/επιχειρήσεις υπηρεσιών outsourcing εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την ανοδική πορεία του κλάδου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 90% των ερωτηθέντων β/επιχειρηματιών εκτιμά ότι στην προσεχή τριετία θα σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη της β/αγοράς υπηρεσιών outsourcing, που σήμερα αποτιμάται σε 100-150 εκατ. ευρώ, ενώ 2/3 των ερωτηθέντων προσδοκά διπλασιασμό του αριθμού των απασχολούμενων στον κλάδο που προς το παρόν αντιστοιχεί σε 10.000-15.000.

Σύμφωνα με την έρευνα, στον κατάλογο δυνητικών πελατών β/υπηρεσιών outsourcing, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Γερμανία (28% ερωτηθέντων), οι ΗΠΑ (20%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (20%) και ακολουθούν η Αυστρία (8%) και η Ολλανδία (8%). Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης υπηρεσιών outsourcing εκτιμάται ότι θα αφορά σε υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων (18,6%), πληροφορικής (16%), ανάπτυξης λογισμικού (14%) και ερευνών αγοράς (11,6%). Μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Βουλγαρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους β/επιχειρηματίες, είναι η Ινδία (41,2%) και στη συνέχεια η Αίγυπτος (17,6%)  και οι Φιλιππίνες (11,8%). Σε περιφερειακό επίπεδο ως μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Βουλγαρίας αναφέρονται η Πολωνία και η Ρουμανία (22% έκαστη), ενώ ακολουθούν η Σλοβακία και η Τσεχία (11%  έκαστη).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, στην πλειοψηφία τους, οι β/εταιρείες outsourcing εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση ήταν επωφελής για αυτές, καθώς ώθησε ξένες επιχειρήσεις να προσανατολιστούν προς χώρες χαμηλότερου εργαστικού κόστους, όπως η Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της CallPoint New Europe, κ. Xаvier Marcenac, η Βουλγαρία δύναται να καταστεί περιφερειακός leader στη παροχή υπηρεσιών outsourcing, εφόσον επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, και κυρίως βελτίωση της κατάστασης των υποδομών.

Σημειώνεται ότι το β/Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού έχει καταρτίσει σχέδια για την ίδρυση βιομηχανικών ζωνών όπου θα εγκατασταθούν κέντρα outsourcing.  

Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι αναρτημένο στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα:

http://www.exentix.com/research/Research_BG_Offshoring_Market_Sept_2010_eXentix_en.pdf

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου – Γιάνναρου

Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄