Εκτιμήσεις για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας

Εκτιμήσεις για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, οι βουλγαρικές τράπεζες κατέγραψαν το α' τετράμηνο 2011 συνολικά κέρδη ύψους BGN 214 εκατ. (περίπου €110 εκατ.), μειωμένα κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σε μηνιαία βάση, τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά BGN 57 εκατ. τον Απρίλιο του 2011. Παράλληλα, η βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι δεν έχουν επιδεινωθεί τα δεδομένα ως προς τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αντιθέτως, αυξήθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια και τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα (βάσει της Οδηγίας 11 της Κεντρικής Τράπεζας).

Την ίδια στιγμή, όμως, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης MOODY'S διατηρεί αρνητικές τις προβλέψεις του για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, επικαλούμενος «τη μη πειστική οικονομική ανάκαμψη και το αδύναμο επιχειρησιακό περιβάλλον». Παράλληλα, η MOODY'S υπογραμμίζει την βραδεία πιστωτική επέκταση, την εξάρτηση των βουλγαρικών τραπεζών από ξένες χρηματοδοτήσεις (προερχόμενες κυρίως από τις μητρικές εταιρείες θυγατρικών στη Βουλγαρία) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Τέλος, η MOODY'S εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και εκφράζει τον προβληματισμό της για την πορεία του κλάδου της αγοράς γης (real estate), με δεδομένο ότι πολλοί ξένοι επενδυτές, που είχαν δυναμική παρουσία στη χώρα πριν από τη διεθνή κρίση, έχουν πλέον αποχωρήσει και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επανόδου τους στη βουλγαρική αγορά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα (10-20.05.2011), συμφώνησε με την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας ότι η κεφαλαιακή βάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Βουλγαρίας παραμένει ισχυρή, αλλά εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη (με χαμηλότερους πάντως ρυθμούς) αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.           

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου

Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄