«Εκτιμήσεις νομικών επιπτώσεων αποτελέσματος βρετανικού δημοψηφίσματος σε δραστηριότητα επιχειρήσεων από δικηγορική εταιρεία Allen & Overy»

Σας επισυνάπτουμε άρθρο, που μας απέστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εν θέματι αναφερόμενη εταιρεία, στο οποίο περιγράφονται οι εκτιμήσεις της για τις κυριότερες νομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα του πρόσφατου βρετανικού δημοψηφίσματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι συντάκτες εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι άγνωστος ο τρόπος και ο χρόνος αποχώρησης του ΗΒ από την Ένωση, η έξοδος θα έχει επιπτώσεις στα νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των εμπορικών εταίρων σε όλους τους τομείς. Το εν λόγω άρθρο αποσκοπεί να προσφέρει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις και συμβουλές προς τους πελάτες της εταιρείας επί θεμάτων που ενδεχομένως θα ανακύψουν κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, όπου θα κυριαρχήσει η αβεβαιότητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του τρόπου υλοποίησης της εξόδου.

Βασική παραδοχή του άρθρου είναι ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι εν ισχύ στο ΗΒ μέχρι την επίσημη αποχώρησή του από την Ε.Ε. και ως κυριότερος άγνωστος παράγοντας, αυτή τη στιγμή είναι ποιά τύπος συνεργασίας μετά την έξοδο, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Από νομική άποψη εκτιμάται ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αλλαγές, όμως η μεταβλητότητα της αγοράς, λόγω αποτελέσματος δημοψηφίσματος, μπορεί να επηρεάσει τους όρους ήδη υπαρχόντων συμβολαίων.

Στο άρθρο αναφέρονται εκτιμήσεις για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του αγγλικού ή του ευρωπαϊκού δικαίου σε σειρά τομέων όπως ο χρηματοοικονομικός, η αγορά δανείων και κεφαλαίων, η αγορά εργασίας, η αντιμετώπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η επίλυση διαφορών, κατά την αμέσως επόμενη περίοδο.

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στη διαδικτυακή πύλη agora (www.agora.mfa.gr/gb66)

 

Σχετικά Αρχεία: