ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 12-2-2010

  • – Οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα αναβάλλονται για τις αρχές του 2011 για να μη πληγεί περαιτέρω η αγορά. (Η τελευταία αύξηση έγινε τον Μάρτιο 2007).

  • – Η πολιτική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν να στηρίξουν την Ελλάδα με παράλληλη αυστηρή επιτήρηση. Έτσι η Commission και η ΕΚΤ θα παρακολουθούν την εφαρμογή των συστάσεων και θα προτείνουν πρόσθετα μέτρα, βάση της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ. Η εξειδίκευση αναμένεται τη Δευτέρα.

  • – Επειδή αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση για τα χαμηλά εισοδήματα η συγκέντρωση αποδείξεων για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου, όταν βασικές δαπάνες του νοικοκυριού δεν συμπεριλαμβάνονται, εξετάζεται η δυνατότητα να τροποποιηθεί το σχετικό καθεστώς και να γίνει δικαιότερο για τα χαμηλά εισοδήματα.

Δύο προτάσεις μελετώνται

  • 1) Για εισόδημα έως 12.000 για να διατηρηθεί το αφορολόγητο να ζητούνται αποδείξεις 10% του εισοδήματος

Για εισόδημα έως 20000 ή 30000 για να διατηρηθεί το αφορολόγητο αποδείξεις 20%

και πάνω από αυτό, για να διατηρηθεί το αφορολόγητο αποδείξεις 30% (όπως ίσχυε)

  • 2) Ενιαίος συντελεστής 12% ανεξαρτήτως εισοδήματος
  • 3) Κλιμακωτοί συντελεστές10, 12, 15, 17, 25, 30% ανάλογα ύψους εισοδήματος.

  • – Για την απλούστευση των εργασιακών σχέσεων και το Σ/Ν η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει
  • – Το διάστημα 3μ. για την δημιουργία τεκμηρίου εξαρτημένης εργασίας, να γίνει 6μήνες.
  • – Η προθεσμία κατάθεσης σύμβασης μερικής απασχόλησης στην Επιθεώρηση Εργασίας να παραμείνει 15μ. και όχι 8μ.
  • – Η διάταξη που αφορά δυνατότητα μονομερούς μετατροπής πλήρους σε μερική απασχόληση, από πλευράς εργαζομένου, θεωρείται ότι ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις.
  • – Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθιστά χρονοβόρα την διαδικασία
  • – Η προσαύξηση αμοιβών 100% την έκτη μέρα νομιμοποιεί παράνομη απασχόληση και δημιουργεί κίνητρα απασχόλησης Σαββάτου. Πέρα την αναιτιολόγητη αύξηση προστίμων, η ΓΣΕΒΕΕ είναι αντίθετη στην κατάργηση της αναστολής του 80% του προστίμου όταν ασκείται προσφυγή.

  • – Το «πράσινο ταμείο» θα προκύψει από την συγχώνευση του ειδικού ταμείου εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και του Ειδικού Φορέα Δασών.

Το ΕΤΕΡΠΣ λαμβάνει και το 30% από τον πόρο βενζίνης.

–      ANOIXTO άφησε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων, προαναγγέλλοντας εντατικούς ελέγχους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερβολικών αυξήσεων εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Την ίδια ώρα οι πρατηριούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση διότι προανήγγειλε την αύξηση του Ειδικού Φόρου, προσφέροντας, όπως επισημαίνουν, έδαφος για αποθεματοποίηση ποσοτήτων με χαμηλότερο φόρο. Μικτά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Yπουργείου Οικονομίας και της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του ΕΦΚ. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

–      AΠO τις 23 Απριλίου έως τις 4 Ιουνίου 2010 πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2009. Αυτό ορίζεται με την υπ'Α αριθμόν ΠΟΛ 1013/9.2.2010 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εστάλη κατεπειγόντως στις εφορίες. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων για την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ έτους 2009.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1141/13-11-2009 (ΦΕΚ 2391Β΄) καθορίζεται ο χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ έτους 2009, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις υποβολής της εμπρόθεσμης πιστωτικής ή μηδενικής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου (TAXISnet) των υποκειμένων, των οποίων η διαχειριστική τους περίοδος έληξε την 31-12-2009. Επίσης, ορίστηκε υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της προαναφερόμενης εκκαθαριστικής δήλωσης για τους υποκείμενους που τηρούσαν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ την 31-12-2009 και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 2 της ίδιας Απόφασης.

Το έντυπο της εκκαθαριστικής δήλωσης (009/07) που ορίσθηκε με την ΑΥΟΟ ΠΟΛ. 1157/2007 θα χρησιμοποιηθεί και για την εκκαθαριστική δήλωση του έτους 2009 και για τα επόμενα έτη μέχρι τη θέσπιση νέου εντύπου.

Ως εκ τούτου παρέλκει η έκδοση νέων οδηγιών για την παραλαβή και επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων, καθώς και για την αποστολή τους στη ΓΓΠΣ και θα εφαρμόζονται οι οδηγίες, που έχουν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1020/28-1-2008 με τις εξής τροποποιήσεις:

α) Οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2009 μετά την κωδικογράφησή τους θα ταξινομηθούν σε μία ομάδα.

β) Ημερομηνίες αποστολής στη ΓΓΠΣ:

– Αριθμός δηλώσεων που αντιστοιχεί στο 50% των δηλώσεων που αφορούν επιχειρήσεις με βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πρέπει να έχει αποσταλεί μέχρι την 23η Απριλίου 2010.

– Η αποστολή των δηλώσεων που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% των παραπάνω κατηγοριών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 14η Μαΐου 2010.

– Η αποστολή των δηλώσεων που αφορούν επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄κατηγορίας του ΚΒΣ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 4η Ιουνίου 2010.

4. Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της εκκαθαριστικής δήλωσης έτους 2009 παρέχονται με το φυλλάδιο Νο 33. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

–      ΣTO 10,6% αυξήθηκε η ανεργία τον Νοέμβριο του 2009 από 7,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού που διενεργεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Νοέμβριο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.464.230 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 531.953 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.286.229 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 89.681 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008 (μείωση 2,0%) και κατά 40.870 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (μείωση 0,9%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 146.965 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008 (αύξηση 27,6%) και κατά 40.814 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (αύξηση 8,3%).

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στο 13,5% (από 10,3%) για τις ηλικίες 25-34 ετών και η άνοδος στο 9,3% (από 6,3%) για τις ηλικίες 35-44 ετών. Η σημαντική ενίσχυση της ανεργίας στις παραγωγικές ηλικίες αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή διάρθρωση της ανεργίας τα υψηλότερα ποσοστά τον Νοέμβριο του 2009 σημειώθηκαν στο Νότιο Αιγαίο (17,8%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (14,2%) και στη Δυτική Μακεδονία (14,3%). (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

–      ΣE πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου προσαρμογής, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την κατάθεση νομοσχεδίου τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού στον δημόσιο τομέα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι τον Ιανουάριο το Yπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέχθηκε επιστολή – τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμόρφωση στην καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς δεν γίνεται να διατηρηθεί ο μέσος όρος σε τόσο χαμηλό επίπεδο όπως είναι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος από 61 έτη που ήταν πριν την ύπαρξη του νόμου Πετραλιά έφτασε τα 59 έτη τώρα.

Ακόμη επισήμανε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής στήριξης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) με 1,3 δισ. ευρώ, όπως ζητεί η ΑΔΕΔΥ, καθώς δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό, του οποίου η τήρηση είναι απαραίτητη. «Πρόκειται για εθνικό ζήτημα. Η παρέκκλιση από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα έχει ως συνέπεια κυρώσεις και πρόστιμα που θα φέρουν τη χώρα μας με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων σε τρία ταμεία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή έχει ορίζοντα 10ετίας και επί του παρόντος δεν αποτελεί αντικείμενο διαλόγου, καθώς προηγείται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από τις πρόσφατες ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Πάντως ως λύση για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι προκρίνεται η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου. Tο πρόβλημα είναι ποια θα είναι τα αποθεματικά του. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

–      Προς γενική απεργία

Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της κυβέρνησης και ζήτησε πίστωση χρόνου, προκειμένου να παρουσιάσει στο οικονομικό επιτελείο ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου εντός των επομένων μηνών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για μαζικές παραιτήσεις, που ενδεχομένως να φθάσουν τον αριθμό-ρεκόρ των 80.000, εξαιτίας των μέτρων που προωθούνται στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο μπορεί να μετατραπούν σε βραδυφλεγή βόμβα 4 δισ. ευρώ στα θεμέλια του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 100.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Η ΑΔΕΔΥ προσήλθε στη χθεσινή σύσκεψη με την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ