ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 15-10-2009

  • – Η έκθεση Αλμούνια, για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Κοινότητα, δόθηκε στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η Ελλάδα και άλλες 5 χώρες έχουν «έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημοσίων οικονομικών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Ισπανία, Σλοβενία, Μ. Βρετανία). Ειδικότερα για την Ελλάδα επισημαίνεται το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος και η διόγκωση του κόστους συντάξεων λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Οι περιορισμένες επιλογές που έχουν οι κυβερνήσεις είναι περικοπές δημ. δαπανών και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.

Η Ε.Ε επίσης επισημαίνει ότι μόλις οι οικονομίες ανακάμψουν, η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

  • – Τον Ιούλ. 09, η ανεργία στη χώρα μας έφθασε το 9,6%. Μεγάλο μέρος αποδίδεται στην μείωση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα. Η ΓΣΕΕ σχολιάζει ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 15% και ζητάει διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με απαγόρευση απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις έλαβαν επιδότηση ή χρηματοδότηση από το πακέτο των 28δις., επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης επιδόματος ανεργίας κ.λπ.

  • – Ενόψει συλλογής στοιχείων για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Commission, κλιμάκιο της Ευρ. Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα και θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΥΠΟΙΟ και την Τ.Ε.

Αναμένεται να αναζητηθούν οι αιτίες των μεγάλων αποκλίσεων στις πρωτογενείς δαπάνες, λόγω υποεκτιμήσεων του κόστους αυξήσεων και παροχών προς τους δημόσιους υπαλλήλους και τις χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Η υστέρηση των εσόδων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην κρίση.

Το ECOFIN-EUROGROUP που ακολουθεί, θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο 19-20/10/09.

  • – Αύριο η παγκόσμια ημέρα διατροφής είναι αφιερωμένη στην επίτευξη διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων σε περιόδους κρίσης.

  • – Στο MEC από 22-25/10/09, η Διεθνής Έκθεση για ενέργεια, φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών και Ανταγωνιστικότητας.

  • – Την επαναδιαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα της σύμβασης παραχώρησης προανήγγειλε η Υπ. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζητώντας από τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υλοποιώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η ΣΕΠ Α.Ε θυγατρικής της COSCO συμφώνησε για συζήτηση όλων των όρων παραχώρησης προς αμοιβαίο συμφέρον.

Δεν τίθεται θέμα παγώματος της σύμβασης παραχώρησης.

  • – Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ο νέος εκλογικός νόμος-προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου με μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες θα κατοχυρώσει την αυτονομία της πολιτικής, την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια των βουλευτών.

Καθιερώνεται στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε Σ/Ν υποχρεωτικά και υποβολή όλων των Σ/Ν σε 2 αναγνώσεις.

Κάθε Σ/Ν συνοδεύεται από έκθεση ποιότητας με εκτίμηση, βάση καταλόγου, κριτηρίων και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στον ανταγωνισμό, στην ισότητα φύλλων, στην αποτελεσματικότητα για τον πολίτη.

Αλλάζει ο κανονισμός της Βουλής, δεν κατατίθενται τροπολογίες μετά την ολοκλήρωση συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Κάθε νέα ρύθμιση θα έρχεται ως αυτοτελές Ν/Σ έστω και αν αφορά ένα μόνο άρθρο.

Η Βουλή θα ενημερώνεται για κάθε σύμβαση μεγάλης σημασίας πριν την σύναψη της. Καθιερώνεται διαβούλευση-ακρόαση-συζήτηση στη Βουλή για τον έλεγχο εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκροτείται και Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας  είναι ο θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ ενημέρωσης. Ο διορισμός στις ανεξάρτητες αρχές θα γίνεται με απόφ. της Βουλής.

  • – Σταθερές οι τιμές κατασκευών στην Αττική παρά την κρίση.

Πηγή: ΒΕΑ