ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 25-11-2009

 

  • – Στη Βουλή ο Διοικητής της Τ.τ.Ε παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της ΤΕ για την νομισματική πολιτική 2009 επισήμανε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών στοιχείων, θα περάσει από ισχυρή δοκιμασία «ισορροπία τρόμου». Τόνισε δε τον κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, λόγω αρνητικών αξιολογήσεων της χώρας οπότε δεν θα γίνονται δεκτά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Ήδη η χώρα μας έχει τοποθετηθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε «negative outlook – αρνητική προοπτική». Ο κος Προβόπουλος σημείωσε ότι εάν εξαλειφθεί η σπατάλη και καταπολεμηθεί σταδιακά η φοροδιαφυγή εντός 10 ετών το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να είναι της τάξης 3-5 δις € ή 1,2% -2,2% του ΑΕΠ ετησίως.

  • – Στις 2/12 στο ECOFIN θα δοθεί έγγραφο όπου θα γίνεται λόγος για ανάγκη απόσυρσης των μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, αρχής γενομένης από διακοπή κρατικών εγγυήσεων (κάθε χώρα θα επιλέξει τον χρόνο έναρξης της απόσυρσης μέτρων).

  • – Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αρθούρος Ζερβός θα είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα ότι το Δημόσιο θα προτείνει τον κ.Ζερβό για τη συγκεκριμένη θέση, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Ο κ.Ζερβός είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ελλάδα στην Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε χαρακτήρισε ιδιαίτερα μικρό (ποσοτικά και ποιοτικά) το αποτέλεσμα απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ που έχει πετύχει η Ελλάδα τα 3 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος (3,08% του συνολ. ποσού 26,2 δισ €).

  • – Ο ΣΕΒΕ θα παρουσιάσει το Σάββατο 28/11/09 18.20 μ.μ στο ξενοδ. HAYATT Θεσ/νικη την ολοκληρωμένη πρόταση με τίτλο «Η συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο του Απόδημου Ελληνισμού, μοχλό για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων» ώστε να έρχονται σε επαφή οι επιχειρήσεις των απόδημων ελλήνων με τις επιχειρήσεις της Ελλάδος και μέσω οργάνωσης συναντήσεων να αξιοποιούνται προτάσεις συνεργασίας.

  • – Αρχίζει αύριο ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό μετά την αναβολή που προκάλεσαν οι αντιδράσεις του ΠΑΜΕ.

  • – Προς πώληση 21 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική.

  • – Δύσκολη εορταστική περίοδος για τους αγρότες. Λόγω των προβλημάτων με τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών ενισχύσεων, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να κάνει χρήση ευεργετικής ρύθμισης της Commission για προκαταβολή 70% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες από 16/10 (αντί 1/12-30/6 του επόμενου έτους).

Έτσι η χορήγηση της προκαταβολής 70% τελεί υπό αίρεση και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο του αγροτικού κτηματολογίου από την διενέργεια ελέγχων του ΟΠΕΔΕΠΕ σε δείγμα 5% των αιτήσεων ΟΣΔΕ, από τα αποτελέσματα κοινοτικών ελέγχων σε κρίσιμες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).

  • – Η Ένωση των Μεσογειακών Επιμελητηρίων ASCAME πραγματοποίησε Γεν. Συνέλευση 19 και 20/11 στο Λίβανο.

  • – Η Υπ. Οικ. Αν. & Ν. όπως ανέφερε είχε μία πρώτη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Στο Λονδίνο συναντήθηκε ακόμη με το Committee με θέμα τη συμμετοχή τους σε Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας ή για συμμετοχή τους σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο για την Ναυτιλία (σύγχρονη μορφή αναπτυξιακής Τράπεζας για την Ελλάδα).

Το Ταμείο αυτό θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα στις διεθνείς αγορές με ιδιωτικά κεφάλαια και όχι μόνο δημόσια και θα μπορεί να συμμετέχει σε μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα.

Το Committee επιμένει για αυτόνομο Υπουργείο Ναυτιλίας.

  • – Διάφοροι σχετικοί φορείς (ΔΣΑ, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, Σύλλογος Υποθ/φυλακίων, ΠΕΦΕ, ΠΟΜΙΔΑ, Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, ΟΜΚΑΕΕ Ομοσπονδία Μεσιτών) σε κοινή συνέντευξη τύπου επισημαίνουν ότι η φορολόγηση της «μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα θίξει τους ιδιοκτήτες μεσαίας ιδιοκτησίας και θα εξοντώσει όσους ασχολούνται με ακίνητα.

  • – THN πρόθεση και την ετοιμότητά του να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας γνωστοποίησε ο ΣΕΤΕ στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ – Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας, ΣΕΒ – Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ΓΣΕΒΕΕ – Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) με παράλληλη κοινοποίηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ΣΕΠΕ – Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (κεντρική υπηρεσία – γραφείο ειδικού γραμματέα) και ΟΑΕΔ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Oι ανακατατάξεις στην αγορά πετρελαιοειδών, που πυροδοτεί τόσο η οικονομική κρίση όσο και η εξαγορά των δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιριών εμπορίας BP και Shell από τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil αντίστοιχα, αναμένεται να συνεχιστούν οδηγώντας σε δραστική μείωση του αριθμού των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο από σχεδόν 30 που είναι σήμερα σε 10-15. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: 25-11-2009