ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΕΑ 28-30/11/09

 

  • – Μέχρι τον Οκτ. 09 εισπράχθηκαν 39,5δισ€ ενώ ο στόχος ήταν 49,3δισ€.

Σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζουν και οι δαπάνες οι οποίες κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 14,2% έναντι στόχου 8,4%. Για το σύνολο του 2009 το ταμειακό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 37,4 δισ €.

Το έλλειμμα του δεκαμήνου Ιαν.-Οκτ.09 στο 10,4% του Α.Ε. ή πάνω από 25 δισ. €.

Η αβεβαιότητα στον τομέα είσπραξης φορολογικών εσόδων δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσο το έλλειμμα του 2009 θα μείνει στο 12,7% του ΑΕΠ.

  • – Μέχρι 28/12 θα πρέπει να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, που θα ενσωματώνει σχετική οδηγία στο Ελλην. Δίκαιο. Την ψήφιση νόμου πλαισίου θα συνοδεύσουν Υπουργ. Αποφάσεις.

Η πιο σπουδαία αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει κάθε επάγγελμα παροχής υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο. Σημαντική επίσης η προσβασιμότητα σε πληροφορίες για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματα στη χώρα μας σε ηλεκτρονικό τόπο συνδεδεμένο με Πανευρωπαϊκό site για τις 27 χώρες.

Ξεκινά και η προσπάθεια απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων και αυτών που εξαιρούνται από την πιο πάνω Οδηγία. (Η αρμοδιότητα ανήκει στο ΥΠΟΙΚΑΝ&Ν το οποίο θα ανοίξει διάλογο με τους προς απελευθέρωση κλάδους (φορτηγό ΔΧ, ΤΑΧΙ, νομικές υπηρεσίες, φαρμακεία, είδη οπτικών, πρατήρια υγρών καυσίμων).

Η διαφορά απελευθέρωσης μέσω της Οδηγίας απελευθέρωσης υπηρεσιών με την απελευθέρωση δεύτερου κύκλου επαγγελμάτων που έχουν εξαιρεθεί της οδηγίας είναι ότι στην 1η περίπτωση η άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας μπορεί να γίνεται από άτομα που προέρχονται από  τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε. Στην 2η περίπτωση τα επαγγέλματα που εξαιρούνται της οδηγίας απελευθερώνονται αλλά μόνο εντός των συνόρων. Ναυτεμπορική 30-11-09.

  • – ΣYΓKPOTHMENO σχέδιο για τη διάσωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ, 200.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οφείλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις να επιβαρύνουν κατά 120% το αρχικό ποσό της οφειλής.

Στην αναλογιστική μελέτη επισημαίνεται ότι το έλλειμμα του Οργανισμού το 2050 θα ανέλθει σε 52 δισ. ευρώ. Την τραγική οικονομική κατάσταση επιβαρύνει η ραγδαία αύξηση της εισφοροδιαφυγής, η οποία αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για περίθαλψη παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, μόνο το 2008 ανήλθαν στα 692 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 16,5%).

Παράλληλα, μειώνεται κατά 44,4% η επιχορήγηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό και από 1 δισ. ευρώ που πήρε φέτος, θα λάβει 600 εκατ. το 2010. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ έχει τον τρίτο μεγαλύτερο ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων, αγγίζοντας τα 4 δισ. ευρώ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

ME γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τη γρήγορη απονομή συντάξεων ακόμη και σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διορθώσουν το ταχύτερο δυνατό όλες τις αδικίες. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση του πορίσματος για τη διαδοχική ασφάλιση, που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο θα λάβει τέλος ο Γολγοθάς του 40% των ασφαλισμένων (περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι). Υπολογίζεται μάλιστα ότι με βάση την έντονη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, το ποσοστό των διαδοχικά ασφαλισμένων σε περισσότερα από ένα, ακόμη και δύο ταμεία θα ανέλθει σταδιακά στο 60%! (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – ΣTON φαύλο κύκλο των χρεών του κράτους προς τους δήμους και των οφειλών των δήμων προς τρίτους, σκόπιμη κρίνεται η δημοσιοποίηση των καταστάσεων ισολογισμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού.

Αυτό διότι πολλοί εκ των 1.035 δήμων της χώρας βρίσκονται υπό το καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης, λόγω του μεγάλου ύψους των χρεών τους, χωρίς για τα συγκεκριμένα οικονομικά τους στοιχεία να είναι ενήμερη τόσο η Κεντρική Eνωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), όσο και το ίδιο το Yπουργείο Εσωτερικών. Θέμα ηθικής τίθεται και στην ενημέρωση που θα έπρεπε ίσως να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες-δημότες, οι οποίοι ούτως ή άλλως επιβαρύνονται ως προς τις οφειλές της δημοτικής αρχής, με την καταβολή δημοτικών τελών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δείχνει ότι η μόνιμη απασχόληση το 2009 σε σχέση με το 2008 μειώθηκε σε 14 κλάδους κατά 87.120 μισθωτούς και αυξήθηκε σε 4 κλάδους κατά 22.440 μισθωτούς (καθαρή μείωση 64.680 μισθωτοί ή ποσοστό -2,46%).

Η προσωρινή απασχόληση 09/08 παρουσίασε αντίθετα αύξηση κατά 3,6%.

  • – Ο Στ. Δήμας Έλληνας Επίτροπος για περιβαλλοντικά ζητήματα εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκτροπή του Αχελώου «οι εκτροπές ποταμών είναι αντίθετες προς την προστασία περιβάλλοντος» είπε.

  • – Αλλάζουν οι διοικήσεις σε Εθνική, ΑΤΕ και Τ.Τ μετά από απόφαση της Κυβέρνησης.

  • – Ο Γεν. Δείκτης Τιμών Παραγωγών τον Οκτ. 09/08 σημείωσε μείωση 3,5% έναντι αυξήσεων5,8% και 7,0% που έχει σημειωθεί Οκτ. 08/07 – Οκτ. 07/Οκτ. 06.

  • – Η Ελλάδα διερευνά δυνατότητα πώλησης Ελλην. Ομολόγων σε κινέζικες τράπεζες.

  • – Ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Μπαρόζο ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και Αλιείας στην Μαρία Δαμανάκη.

Οι νέοι επίτροποι από 11-19/1/10 θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπ. Κοινοβούλιο.

  • – Στο EUROGROUP αύριο και στο ECOFIN την Τετάρτη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ., όπου θα υποστηρίζει τον δύσκολο προϋπολογισμό, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για αλλαγές στο φορολογικό, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

  • – Η Ε.Ε έδωσε επικαιροποιημένη την μαύρη λίστα αεροπορικών εταιρειών (μετά την διενέργεια ελέγχων και των σχετικών ελλείψεων που εντοπίστηκαν στην ασφάλεια πτήσεων). Ναυτεμπορική 30-11. σελ. 9.

  • – Η ΥΠΟΙΚΑΝ&Ν τονίζει ότι οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) αποτελούν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης ιδιαίτερα σε περιόδους όπου η χρηματοδότηση έργων εμφανίζει δυσκολίες. Τα πιο πάνω ειπώθηκαν κατά την τοποθέτηση ειδ. Γραμματέα ΣΔΙΤ στο Υπουργείο Οικ. Αν.& Ν.

  • – Τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση με πλέγμα δράσεων ώστε εν μέσω κρίσης η χώρα μας να καταστεί τόπος προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στο συμπόσιο του Κέντρου Διεθνών Επιχειρήσεων και Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Cambridge με θέμα την οικονομική κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – XPONIA «ελεύθερης πτώσης» για τον ελληνικό τουρισμό ήταν το 2009 καθώς στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα των ξενοδοχείων της Αττικής εμφάνισαν μείωση κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 και ήταν τα χαμηλότερα της τελευταίας τετραετίας. Και αυτό παρά τη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας, η οποία πάντως περιορίστηκε -κατά μέσο όρο- σε μονοψήφιο νούμερο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στην 40ή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – ΣE ανατροπή του δημοσιονομικού σχεδιασμού είναι πιθανόν να οδηγήσουν οι ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό στην ελληνική οικονομία και οι οποίες επιβαρύνουν ευθέως το δημόσιο χρέος, μέσω της αύξησης του spread του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας σε σχέση με το γερμανικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η διαβούλευση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2010 και το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι πιθανό να οδηγήσει σε σαφώς αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, με έμφαση στις κρατικές δαπάνες.(ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ