Επικαιρότητα ΒΕΑ 02-09-2010

  • – Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μειωμένη προθυμία διευκόλυνσης των τραπεζών έχουν καταστήσει ανενεργές τις ρυθμίσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλόμενες εισφορές προς τους οργανισμούς ασφάλισης.

Αυτό επισήμαναν χθες οι διοικητές του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ Αλέξανδρο Παπαρσένο, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τις επιχειρήσεις να προστρέξουν έως τις 15 Οκτωβρίου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και προς τις τράπεζες να ανταποκριθούν στη χορήγηση δανείων, θεωρώντας ότι η επιφυλακτικότητά τους λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η κυβέρνηση, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσουν σημαντικό κομμάτι των οφειλών μέσω της ευνοϊκής ρύθμισης χρεών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ Α. Παπαρσένος, μόλις 75 επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση του προγράμματος από τις 800.000 συνολικά που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Η εγγύηση που έχει δοθεί φτάνει μόλις τα 2 εκατ. ευρώ, όταν οι προϋπολογισθείσες εγγυήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και υπάρχει δυνατότητα κάλυψης περίπου 50.000 επιχειρήσεων…

Είναι εμφανές ότι παρά το «τελεσίγραφο» της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση χρεών έως τις 15 Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλόμενες εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι επιχειρήσεις που οφείλουν εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται από το Yπουργείο Εργασίας σε 800.000, ενώ οι οφειλές μαζί με την εισφοροδιαφυγή ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 15 δισ. ευρώ. Από τους οφειλέτες, 450.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και 100.000 ασκούν  άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ έχουν επιτόκιο από 1% έως και 7%, 2ετή περίοδο χάριτος και αποπληρωμή σε έξι χρόνια, ενώ η εγγύηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας καλύπτει το 80% κάθε δανείου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Ο συντονισμός του βιομηχανικού κόσμου όλης της χώρας ώστε να αλλάξει το κλίμα και η αντίληψη γύρω από την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ελληνική οικονομία, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν χθες το μεσημέρι στην Πάτρα εκπρόσωποι όλων των Συνδέσμων Βιομηχανιών της χώρας, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο του 2010, με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια και των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη, που σημείωσαν πτώση. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Ξεπέρασε το 25% η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων ενώ σε ορισμένες περιοχές έφθασε και το 60% με αποτέλεσμα οι έμποροι να προχωρούν πλέον σε προσφορές ελπίζοντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Oπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, οι θερινές εκπτώσεις μπορεί να έφεραν περισσότερο κόσμο στα μαγαζιά, δεν αύξησαν όμως τον τζίρο, αφού η βελτιωμένη εικόνα της έναρξης περιορίστηκε τελικά στο πρώτο 15ήμερο των εκπτώσεων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Αύριο Παρασκευή θα εκδοθεί τελικώς το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο θα ισχύσει από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο θα περιλαμβάνει μειώσεις τιμών που σε κάποια σκευάσματα φθάνουν και το 60%

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης περισσότερων από 4.000 φαρμακευτικών προϊόντων (2.350 περίπου πρωτότυπων προϊόντων μαζί με τα αντίγραφά τους, που λαμβάνουν τιμή από αυτά), τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εθνικής κατανάλωσης.

Οι νέες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στις 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην  έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – «Τιμωρία για την επιχειρηματικότητα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης τη διάκριση μεταξύ διανεμόμενων και διακρατούμενων κερδών, ενώ ζητεί την ταχεία μείωση των φορολογικών συντελεστών, σημειώνοντας ότι με τη συνέχιση του σημερινού φορολογικού καθεστώτος οι επιχειρήσεις θα είναι αναγκασμένες να οδηγούν τα κεφάλαιά τους σε χώρες με ελκυστική φορολογία, αντί να τα στρέψουν σε εγχώριες επενδυτικές δραστηριότητες. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Άμεση παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη, με την έκδοση των κατάλληλων ερμηνευτικών εγκυκλίων, αλλά και υπουργικών αποφάσεων, ώστε να εφαρμοστεί ορθά ο νέος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρεμπορίου αδειών ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – «Κόκκινη γραμμή» για τη ΓΣΕΕ είναι η πιθανή υποβάθμιση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με παράλληλη ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί στη σημερινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Συνομοσπονδία έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο να μην επιχειρήσει να τροποποιήσει ή ανατρέψει τον ισχύοντα θεσμό των συμβάσεων εργασίας, κάνοντας λόγο για «θύελλα συνδικαλιστικών και κοινωνικών αντιδράσεων».

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, τόνισαν ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι πιο ακραίες παράλογες και αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών και των τραπεζιτών».

Πρόσθεσαν δε ότι οι εργαζόμενοι, με αρχή το συλλαλητήριο στις 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη (ώρα 18:00, άγαλμα Βενιζέλου), είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την κατάργηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Για την ενδυνάμωση της απόφασης αυτής η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τα προεδρεία των ομοσπονδιών μελών της, προκειμένου να υπερασπιστεί την ύπαρξη των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Χθες το προεδρείο της Συνομοσπονδίας είχε διαδοχικές συναντήσεις για το ακανθώδες αυτό θέμα με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) και των ομοσπονδιών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Σήμερα το πρωί στις 11:300 το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του προεδρείου της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ