Επικαιρότητα, ΒΕΑ 1-2/12/2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                 Αθήνα, 2-12-2011

Επικαιρότητα, 1-2/12/2011

  • – Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της οικονομίας και της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος σε επιστολή που απέστειλε στις 29 Νοεμβρίου στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Στην επιστολή του μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθήκον της νέας κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και τις σχετιζόμενες με αυτές πολιτικές.

  • – Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας παραμένει η πραγματική οικονομία, καθώς και τον Οκτώβριο ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης παρέμεινε στο -2,2% όπως και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,2% τον Οκτώβριο του 2011 (Δεκέμβριος 2010: 0,0%).

  • – Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. «Κανείς δεν μπορεί να παίζει το παιχνίδι της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ή της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», τόνισε χθες ο Ευ. Βενιζέλος.

  • – Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει επίσημα την πρώτη κίνηση στην κοινοτική σκακιέρα εν όψει της συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, θέτοντας ψηλά τον πήχη στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη. Άλλωστε η Αγκελα Μέρκελ προετοιμάζεται για μία ακόμη συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Παρίσι προκειμένου οι δύο πλευρές να «καθαρογράψουν» τις προτάσεις που προτίθενται να καταθέσουν από κοινού.

  • – Εκτεταμένες κρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, λόγω των υψηλών αναγκών τους για ανακεφαλαιοποίηση μετά το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 50%.

  • – Νέα μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται να μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εν μέσω πιέσεων για βελτίωση της ρευστότητας.

  • – Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει άμεσα όλες τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου (βάσει των επιταγών του μνημονίου) ενώ οι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα ρυθμιστούν με το πολυνομοσχέδιο που, λόγω πίεσης χρόνου, θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους.

  • – Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αναμένεται να υλοποιηθούν αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αλλά και εθνικούς πόρους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης χθες στο Συμβούλιο Απασχόλησης (EPSCO) στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ανάχωμα στις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

  • – Την άμεση εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ζητεί ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, για όσες επιχειρήσεις οφείλουν και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Σημειώνεται ότι η προθεσμία ένταξης σε ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών έληγε στις 31 Οκτωβρίου και προέβλεπε έκπτωση 20% στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις κεφαλαιοποιημένες οφειλές έως τις 31/12/2010.

  • – Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για τη χορήγηση ευνοϊκών μικροδανείων, έως 25.000 ευρώ, σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια από το JEREMIE, μέσω της Alpha Bank. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης προς την τράπεζα έχει ορισθεί η 31/8/2012, εκτός εάν ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα.

  • – Στο 1,58 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ποσό που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο στους φορολογουμένους κυρίως λόγω του μέτρου των αποδείξεων, όπως προκύπτει από τα περίπου 5,4 εκατ. των φορολογικών δηλώσεων που έχει επεξεργαστεί μέχρι τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτές τις ημέρες η ΓΓΠΣ ταχυδρομεί στους φορολογουμένους τη 13η παρτίδα με 468.800 εκκαθαριστικά σημειώματα.

  • – Υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση που εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ε.Ε., έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ταμείο Συνοχής) στην Ελλάδα και σε άλλα πέντε κράτη-μέλη, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και έχουν λάβει χρηματοδοτική βοήθεια από την Ε.Ε. μέσω μηχανισμών στήριξης. ΄Eτσι, με την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού αναμένεται να εισρεύσουν στη ελληνικά ταμεία, το 2012, πρόσθετα κονδύλια περίπου 880 εκατομμύρια ευρώ.

  • – Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συζητηθεί σήμερα μέρος των προσφυγών (ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγάλος) κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

  • – Μείωση κατά 6,5% σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, έναντι μείωσης 10,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των ετών 2010 προς το 2009.

  • – Στο 18% διαμορφώνεται η μείωση της παραγωγής του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας το 2011, ενώ παρουσιάζεται μείωση παραγγελιών στην εσωτερική αγορά της τάξης του 20% αλλά και πτώση των εξαγωγών γύρω στο 4%-5%, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του δ.σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, υπό την προεδρία του Ελευθερίου Κούρταλη.

  • – Ως τις αρχές του 2012 προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «΄Αγιοι Θεόδωροι – Μεγαλόπολη», που θα τροφοδοτήσει με αέριο τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ αλλά και τα αστικά κέντρα στη διαδρομή διέλευσης.

Πηγή: ΒΕΑ