Επικαιρότητα ΒΕΑ 10-2-2011

  • – Τα αποτελέσματα της έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ:
  • Έως μέσα του 2012 θα βάλουν λουκέτο 225.000 επιχειρήσεις
  • Αυξάνει το % επιχειρήσεων που προκρίνουν ως μέσο αντίδρασης τη στάση πληρωμών προς το δημόσιο από 45,5% Ιούλιο 2010 στο 51,7% Φεβρ. 2011
  • 84,2% καταγράφουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.
  • Έως το τέλος του 2011 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν 320.000 θέσεις απασχόλησης.
  • 2 στις 10 επιχειρήσεις ζητούν δάνεια τραπεζικά. Εξ' αυτών μόνο το 31,8% είχε αίτημα που έγινε δεκτό.
  • Παρουσιάζεται έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον και για το εάν οι θυσίες με τα μέτρα που έχουν ληφθεί πιάσουν τόπο.

  • – O ΥΠΟΙΚ ανέλυσε στο Υπ. Συμβούλιο το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα έτη 2012-15, το οποίο και θα παρουσιάσει στα κόμματα, (την επόμενη εβδομάδα) αναζητώντας τη συναίνεσή τους, λόγω του γεγονότος ότι η διάρκειά του εκτείνεται πέρα από τη θητεία της κυβέρνησης.

Το έλλειμμα το 2011 αναμένεται στα 17 δις και το 2015 έχει υπολογιστεί στα 3 δις €. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν προς τούτο δεν δηλώθηκαν.

Αναφορά επίσης δεν έχει γίνει για το καθαρό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του ανανεωμένου μνημονίου (το ποσό 12,7 δις € που αναφέρει η Ε.Ε στην έκθεση αξιολόγησης μπορεί να είναι και μεγαλύτερο).

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΤΡΑ, ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

  • – Από 10-3-2011 θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «εξωστρέφεια». Η διαδικασία αιτήσεων θα ολοκληρωθεί 24-5-2011.

Ύψος προγραμ. 30 εκ €, ποσοστό ενίσχυσης 40-45%, ύψος επενδυτικών σχεδίων 30.000-250.000€.

Διάρκεια υλοποίησης 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης 6 μήνες. Αφορά ΜΜΕ και υπό προϋποθέσεις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης κατασκευών, υπηρεσιών και επιλεγμένων κλάδων εμπορίου. Προϋπόθεση για τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνουν επιλέξιμες είναι εκτός του δικού τους επενδυτικού σχεδίου να συνεργαστούν με τουλάχιστον 2 Πολύ Μικρές ή Μεσαίες Επιχειρήσεις και με τουλάχιστον 1 Πολύ Μικρή ή Μεσαία. Αφορά και clusters (τουλάχιστον τριών) Πολύ Μικρών, Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων με την προϋπόθεση συνεργασίας. Αυτά έχουν ποσοστό ενίσχυσης 50% για κάθε επιχείρηση βλέπετε http://www.min-dev.gov.gr/, http://www.ggb.gr/, http://www.antagonistikotita.gr/, http://www.espa.gr/, www.epnedyseis.gr/mis.

  • – Τροχαία παράβαση του ΚΟΚ με χαρακτήρα πλημμελήματος θα γίνει η άρνηση καταβολής διοδίων.

  • – Ο ΥΠ. ΥΠΟΔ. Μεταφορών Δικτύων, παρουσίασε στο Υπ. Συμβούλιο το Σ/Ν για την παραγωγή μελετών και κατασκευή δημόσιων έργων που στόχο έχει την διασφάλιση ποιοτικών μελετών και έργων στην καλύτερη τιμή και ποιότητα σε σύντομο χρόνο – ώστε να ρυθμιστούν εκκρεμότητες του παρελθόντος και αστοχίες.

Ιδρύεται και Αρχή Ελέγχου Μελετών και Εργων που θα παρακολουθεί από την έναρξη διαγωνισμού έως την παραλαβή του έργου, εξυπηρετώντας λόγους διαφάνειας.

  • – Στα επερχόμενα stress test των τραπεζών θα περιλαμβάνεται το κριτήριο ρευστότητας.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι σημαντική, εξαιτίας των προβλημάτων του ελληνικού δημοσίου.

Κρίσιμα επίσης θέματα του τραπεζικού κλάδου είναι η εξέλιξη των επισφαλειών και το αυξημένο κόστος καταθέσεων λόγω ανταγωνισμού, που πλήττουν την κερδοφορία και μετακυλύουν το πρόβλημα στον δανειολήπτη.

  • – Το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων δίχως καθορισμένη διάρκεια τον Δεκ. 2010 κινήθηκε στο 6,79% και με συγκεκριμένη διάρκεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έτους στο 6,32% για δάνεια μέχρι 1 εκ. €.

  • – Με πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ έκλεισε ο ισολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών το 2010, μετά από χρόνια λειτουργίας. Χθες ο διοικητής του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη βιωσιμότητα του ταμείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέροντας ότι οι μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους είναι σήμερα ηλικίας από 40 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι, γεγονός που παρέχει χρόνο και δυνατότητες στον κλάδο συντάξεων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ σημείωσε ακόμη ότι από τους 850.000 ασφαλισμένους κατέβαλαν εισφορές 570.000 (έναντι 700.000 2008)

300.000 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 3 δις € τα τελευταία 5 χρόνια.

Προαναγγέλθηκε ότι το 2011 θα λειτουργήσει πιλοτικά σύστημα ηλεκτρονικής προσυνταξιοδότησης που θα πληροφορεί αν μπορεί κάποιος  να λάβει σύνταξη, ποιού ποσού και σε πόσο διάστημα.

  • – Η αντιπολίτευση στην Ιρλανδία επιθυμεί μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας στο 4%. Δεν μπορεί οι χώρες της Ευρωζώνης να δανείζονται με 3% και να δανείζουν με 5,80% ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Η πορεία του θέματος επηρεάζει την Ελλάδα και τον δανεισμό της ( 5,29%).

  • – Ρυθμίζονται όροι και προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων με Σ/Ν που παρουσίασε ο ΥΠΑΑΝ στο Υπ. Συμβούλιο.

Μεταξύ των προβλέψεων του Σ/Ν καταργείται η υποχρέωση εγγραφής στο Επιμελητήριο ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη αντικαθιστώντας την εγγραφή στο Επιμελητήριο με εγγραφή στο ΓΕΜΗ όταν αυτό ολοκληρωθεί.

  • – Η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων σύμφωνα με αποφ. της αρμόδιας Υπουργού θα γίνεται με ηλεκτρονικό σκουλαρίκι στο αυτί αντί τοποθέτησης ηλεκτρονικών βόλων στο στομάχι (εφαρμογή κοινοτικού μέτρου).

–     Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Νωρίτερα είχε ψηφιστεί επί της αρχής με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Στις 10 το πρωί ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου όπου αναμένεται να ανακοινώσουν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ρυθμίσεων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Τις συστάσεις για μείωση του κόστους χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με το κόστος άντλησης καταθέσεων, επανέλαβε προς τις διοικήσεις των τραπεζών ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, στο πλαίσιο των τακτικών, μηνιαίων συναντήσεων που έχει με την ΕΕΤ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ μέσω τραπεζών, πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Από 1ης Απριλίου επίσης οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Αύξηση 8,3% παρουσίασε σε μέσα επίπεδα το 2010, σε σχέση με το 2009, η αξία των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το 2010, σε σχέση με το 2009, σημειώθηκε μείωση κατά 20,9% της αξίας των εισαγωγών, εξέλιξη που αποδίδεται στην οικονομική ύφεση. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Υποχώρηση 4,8% σημείωσε η παραγωγή της μεταποίησης σε μέσα επίπεδα το 2010 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε μείωση 4% τον Δεκέμβριο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση τόσο στο φορολογικό νομοσχέδιο όσο και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, αποφάσισε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη για τριήμερο κινητοποιήσεων από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των καταστημάτων πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν την αντίδραση του εμπορίου στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και της υπαγωγής του εμπορίου, από την τρόικα, στα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για θεμελιώδη ζητήματα όπως το μνημόνιο και το υπό κατάρτιση ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     «Δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ατομικούς ούτε συντεχνιακούς», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι ώρα να προτάξουμε το συλλογικό έναντι στο ατομικό. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «η αλλαγή της χώρας περνά μέσα από αλλαγή αντίληψης γύρω από τα κοινά», σημειώνοντας ότι πρέπει να αφήσουμε το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές, επισημαίνοντας πως βεβαίως υπάρχουν και θα υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς, όπως ανέφερε, οι αλλαγές ξεβολεύουν μερικούς. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Ανασχεδιασμό και απλοποίηση πολεοδομικών κανονισμών με στόχο την κατά προτεραιότητα διευκόλυνση παρεμβάσεων ενεργειακής θωράκισης στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ Οίκον» προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο υπουργικό συμβούλιο. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ