Επικαιρότητα ΒΕΑ 10/4/2012

        

                                                                                  Αθήνα  10/4/2012

Επικαιρότητα

-Παράθυρο για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αλλά και των συντελεστών ΦΠΑ στην Ελλάδα αφήνει η Κομισιόν με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, δεδομένη θεωρείται η αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι περικοπές στο κοινωνικό Κράτος και οι μειώσεις μισθών έως 12% των ειδικών μισθολογίων.

-Συστάσεις προς τη ΔΕΗ για περιορισμό των αυξήσεων στα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης που αφορούν τις επιχειρήσεις, εμπορικές αλλά και βιομηχανικές, απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις στο κόστος των προϊόντων και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων από την υπερβολική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

-Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών της τρόικας, προκειμένου να εποπτεύσει  τις συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, τη  στιγμή που συνεχίζονται οι σχετικές συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

-Το 30% αγγίζει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ)  του ΙΚΑ, και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ σημαντική συμμετοχή στο πρόβλημα φαίνεται να έχουν συγκεκριμένα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παράνομων μεταναστών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το παρεμπόριο.

-Την επέκταση της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως δύο άτομα ζητεί μέσω σχετικής επιστολής η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη επαναφοράς της ρύθμισης πριν τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

-Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καθημερινά, καθώς από χθες πληρώνουν εξολοκλήρου πέρα από τα φάρμακα και τις ιατρικές τους εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια. Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών.

-Υπαναχωρεί η κυβέρνηση στη δέσμευση που είχε λάβει σχετικά με την έκπτωση 5% επί των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς στην καταβολή τους για τρεις συνεχόμενους μήνες και ασφαλιστικά ενήμεροι. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οι μήνες αυξάνονται σε 4, ενώ το ποσοστό της έκπτωσης θα αποφασίζεται ανάλογα με τα έσοδα του ΙΚΑ από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και τη διοίκηση του ιδρύματος. 

-Από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα εφαρμοστεί τελικά η ταυτόχρονη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αμοιβών και φόρων μέσω των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), σύμφωνα με προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

-Μείωση των εισαγωγών κατά 13,7% και αύξηση των εξαγωγών κατά 1,4%, χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, σημειώθηκε τον Φεβρουάριο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

-Επιβαρύνθηκε  στο 1,7% η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο, από 2,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

-Αμετακίνητη στη στάση της να προχωρήσει σήμερα στη 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει δήλωνε η ΠΝΟ χθες, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι μετρούσαν τις απώλειες που θα έχει για τον τουρισμό η αδυναμία μετακίνησης των πολιτών με πλοία και ΚΤΕΛ.

-Έντοκη επιστροφή φόρου για πολίτες που έχουν δικαιωθεί για υπέρογκους φόρους και πρόστιμα, που έχει επιβάλει το δημόσιο, προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυναν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για να συζητήσουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στις 18 Απριλίου.

-Δεν υπάρχει ακόμα σαφής θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για το τι θα γίνει με όσους έχουν καταθέσει αίτηση για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους με βάση ιδιωτικά και όχι δημόσια έγγραφα και ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκονται περί τους 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

-Από σήμερα θα καταβάλλεται το δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

-Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τόσο για το θέμα των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ πρατηρίων και σούπερ – μάρκετ όσο και για το «κούρεμα» των αποθεματικών του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου (ΤΕΑΠΥΚ).

-Στη διάθεση και διαχείριση του δήμου της Αθήνας δίδονται πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθήνα Ξανά» για την αναβάθμιση του κέντρου και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Πηγή: ΒΕΑ