Επικαιρότητα ΒΕΑ 11-2-2011

  • – Αναθεωρήθηκε ο δείκτης πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ, προσαρμόζονται συντελεστές στάθμισης στα νέα καταναλωτικά πρότυπα, με βάση τη μηνιαία κατανάλωση του μέσου νοικοκυριού, κατά ομάδες, υποομάδες και είδη. Προστέθηκαν στο δείκτη 26 αγαθά π.χ. τυρί με μειωμένα λιπαρά, (becel), αναψυκτικά με ενέργεια, υγρό καθαρισμού ξύλινων πατωμάτων, λεύκανση δοντιών, μαστογραφία, antivirus H/Y, δίδακτρα μεταπτυχιακών, σίδερο ισιώματος μαλλιών, στοματικό διάλυμα κ.λπ.

  • – Οι άνεργοι ηλικίας 15-24 ετών φθάνουν στο 34,6% ενώ από 25-35 ετών στο 17,9%. Ανά περιφέρεια το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η Δυτ. Μακεδονία 17,2%. 2η έρχεται η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη και 3η η Κεντρ. Μακεδονία. Στην Αττική το ποσοστό ανεργίας εκτιμήθηκε 14,4%.

  • – Εμπλοκή προκάλεσε η εμμονή των ελεγκτών, να γίνει περισσότερο υποχρεωτική η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, που συνδέεται με συμπίεση μισθών του ιδιωτ. τομέα. Το ίδιο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο τριβών με την Τρόικα και κατά την προηγούμενη αξιολόγηση.

Τώρα, παρατηρούν περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου, η οποία αποδίδεται στην απαίτηση συμφωνίας εργοδότη-εργαζόμενων και τη γνωμοδότηση Ειδικού Συμβουλίου και ζήτησαν αυστηρή εφαρμογή του Νόμου. Η Τρόικα ακόμη επιμένει να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σε ότι αφορά τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν και όχι να δοθεί ένας απλός δημοσιονομικός στόχος όπως «μείωση ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ (περίπου 3 δις €) το 2015.

Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκαν για επιτάχυνση υλοποίησης των υποχρεώσεων του Μνημονίου που καθυστερούν ήτοι:

  • Ταχύτερη περικοπή δαπανών Γενικής Κυβέρνησης και ΔΕΚΟ
  • Τήρηση των οικον. στόχων του Καλλικράτη
  • Ολοκλήρωση εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
  • Προώθηση μεταρρυθμίσεων ΟΣΕ και αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • Ταχύτερη εφαρμογή Σ/Ν για τις αστικές συγκοινωνίες
  • Συγχώνευση ανενεργών οργανισμών
  • Μέχρι Απρίλιο αναπροσαρμογή κοινωνικών επιδομάτων – αξιοποίησή τους και περικοπή σπατάλης 1,5 δις €.
  • Αναπροσαρμογή μισθολογίου δημοσίου και καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού του

  • – Όσοι απασχολούνται με ανανεούμενες συμβάσεις μίσθωσης έργου – (σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις σταθερό ωράριο εργασίας κ.λπ) έχουν δικαίωμα διεκδίκησης δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Αποφ. Αρείου Πάγου 1674/2010.

  • – Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας (ΒSTDB) υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΝ και σε συνεργασία με τον ΣΕΒ οργανώνει ημερίδα στις 18-2-2011 στην Αθήνα ξενοδ. King George 10.00h για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στις Παρευξείνιες χώρες. (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία).

  • – Υπεγράφη προγραμματική συμφωνία μεταξύ Γεν. Γραμ. Κοινων. Ασφαλίσεων και της εταιρείας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε ΗΔΙΚΑ Α.Ε/ δικαιούχου στην υλοποίηση έργων (ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην στρατηγική ανάπτυξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, υλοποίηση ελληνικού σημείου πρόσβασης για ανταλλαγές κοινων. ασφαλίσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενοποίηση Μητρώων Κοιν. Ασφ., ψηφιοποίηση ασφαλιστικής νομοθεσίας και παροχών, υπηρεσίες προς τον πολίτη τύπου ΚΕΠ κοινωνικής ασφάλισης), ο Συνολικός Προϋπολογισμός έργων ανέρχεται σε 24,9 εκ €.

  • – 25/2 λήγουν οι προθεσμίες για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Πράσινος Τουρισμός (επενδ. σχέδια 15.000-4.000.000 τομέα τουρισμού, για επιχειρ. ξενοδοχειακές ή λοιπών τουριστικών καταλυμάτων στην επικράτεια – με ποσοστό επιχορήγησης 40%). Πληροφορίες http://www.antagonistikotita.gr/, ή http://www.gnto.gr/.

  • – ΄Ερευνα για λογαρ. του ΒΕΘ στον κλάδο οικοδομής σε δείγμα 405 επιχειρήσεις από την Interview: Η μεγαλύτερη συρρίκνωση εσόδων (84,6%) καταγράφεται σε εταιρείες μετάλλου (σιδηροκατασκευές, αλουμινοκατασκευές, κουφώματα, κιγκλιδώματα, επεξεργασία χαλκού (ντεπόζιτα, δεξαμενές). Το 2010 περιορισμό πωλήσεων της τάξης 78,7% έχουν οι επιχειρήσεις ανελκυστήρες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καυστήρες, γύψινες διακοσμήσεις, υδραυλικά καλοριφέρ, ελαιοχρωματισμοί, εγκατάσταση κλιματιστικών, τοποθέτηση πλακιδίων, ξυλουργικές εργασίες, αποχετευτικές εργασίες.(βλέπε Ναυτεμπορική ΜΜΕ σελ. 6/34).

  • – Στο 13,9% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το Νοέμβριο και οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 692.577 άτομα, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι νέοι σε ηλικία (άνω του ενός στους τρεις) και γυναίκες. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2009 (10,6%), κατά 6,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2008 (7,8%) και κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (13,5%). (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Κατατέθηκε στη Βουλή προσθήκη στο νομοσχέδιο «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις», με την οποία η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Σημειώνεται ότι μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Πρόστιμο ύψους 200 ευρώ και δυνητική επιβολή αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης πληρωμής διοδίων, σύμφωνα με την προσθήκη που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Ελέγχους θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους που μετέφεραν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών, άλλα και «αστερίσκους» στις διαδικασίες για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών θα περιέχει το κείμενο των συμπερασμάτων της τρόικας, που θα παρουσιαστεί σήμερα από τους επικεφαλής ελεγκτές που ολοκλήρωσαν χθες τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο φέτος, έναντι επίσης 5,2% τον Δεκέμβριο 2010 και 2,4% τον Ιανουάριο 2009. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στο σύνολο σχεδόν των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαιρέσεις ουσιαστικά τα είδη ένδυσης και υπόδησης (χειμερινές εκπτώσεις) και τα φάρμακα (μείωση φορολογικής επιβάρυνσης). (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Σε απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η πρωτοφανής επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναθέσει τη βελτίωση του «κανονιστικού πλαισίου -του υπαίθριου εμπορίου» σε εταιρία συμβούλων. Η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητεί να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει διάλογος του υπουργείου με τους φορείς. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

  • – Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Μετρό θα εμφανιστούν στους σταθμούς μετά τις 8 το πρωί, τα τρόλεϊ και το τραμ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί, έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ "τραβούν χειρόφρενο" από τις 11 πμ μέχρι τις 3:30 μμ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)
  • – Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται απόψε και προκαλώντας οργή και απογοήτευση στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ