Επικαιρότητα ΒΕΑ 12-6-2009

– Η σύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη και παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων επιδιώκεται μέσω τριών (3) νέων δράσεων του ΕΠΑΝ II ύψους χρηματοδότησης 122 εκ.€ .
«Συνεργασία» 76 εκ. €
«Νέες καινοτόμες Επιχειρήσεις» 25 εκ. €
«Ομάδες ΜΜΕ» 21 εκ. €
Αναλυτικότερα
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα προκηρυχθεί εντός του Ιουνίου
Αφορά α) έργα Μικρής και Μεσαίας κλίμακας 300.000 €-1 εκ. € και
        β) έργα Μεγάλης κλίμακας 1 εκ. έως 3 εκ. €
δικαιούχοι: Πανεπιστήμια , Ερευνητικά Κέντρα, ΤΕΙ, φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που αξιοποιούν τη γνώση που παράγεται από φορείς του Δημοσίου.
ΝΕΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πρόκειται για δράση SPIN OFF και SPIN OUT.
Αφορά Μικρές επιχειρήσεις που δημιουργούνται από μία καλή ιδέα που προέρχεται από τον ακαδημαϊκό ή ερευνητικό χώρο SIN OFF η από τον ιδιωτικό χώρο SPIN  OUT.
Τομείς που καλύπτονται είναι: υγεία, βιοτεχνολογία, περιβάλλον, ενέργεια, κλίμα, νανοτεχνολογία, κοινωνικές και ανθρώπινες επιστήμες, πληροφορική και επικοινωνίες, κλωστοϋφαντουργία και ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ.
Δημόσια δαπάνη: 70%
Ιδ. Συμμετοχή: 30%
Στις υπάρχουσες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει αύξηση Μετ. Κεφαλαίου κατά 25%.
Στόχος διείσδυση σε  νέες και διεθνείς αγορές, ενίσχυση επιχειρηματικότητας ερευνητών και εξειδικευμένου προσωπικού.
ΟΜΑΔΕΣ ΜΜΕ
Προβλέπεται συνεργασία, ομάδων επιχειρήσεων με ερευνητικό η ακαδημαϊκό φορέα υπό μορφή υπεργολάβου για να υλοποιήσουν καινοτόμο ιδέα βάση της οποίας θα παραχθεί ένα νέο προϊόν.
Ποσοστό ενίσχυσης 50-70%.

–  Οι ξενοδόχοι της Αθήνας έχουν να αντιμετωπίσουν μειωμένες πληρότητες (-15,2%), μειωμένες τιμές (-8,8%), μείωση τζίρου (-22,6%) και φαινόμενα βίας κατά τουριστών και εργαζομένων. Παράλληλα με τα πιο πάνω η κακή καθαριότητα σε πολλούς δήμους, εξοχές και παραλίες προστίθεται στο πρόβλημα και «Ζητούν πρόσθετα μέτρα προστασίας πολιτών και επισκεπτών».

– Το μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας κατά 19% (ύστερα από τρία χρόνια από την επιβολή του ΦΠΑ) ενώ χωροταξικά η αύξηση αφορά 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Στην Περιφέρεια Αττικής οι άδειες τον μήνα Μάρτιο 09 αυξήθηκαν κατά 21%, με αύξηση επιφάνειας νέων οικοδομών κατά 58,2% και όγκου αυτών κατά 90,9% και αφορούν κυρίως μεγάλα συγκροτήματα. (στοιχεία ΕΣΥΕ).

– Στο Συνέδριο των οικονομικών διευθυντών της KPMG, ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini (ο οποίος είχε προβλέψει από τον Σεπτ. του 2006 την χρηματοπιστωτική κρίση)-σε ομιλία του και αναφερόμενος στη χώρα μας, προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1-4% και υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα δεν προέρχονται μόνο από την κρίση αλλά είναι ΕΓΓΕΝΗ και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ και ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.
Η κρίση έχει επιπτώσεις στους τομείς Τουρισμού και Ναυτιλίας αλλά προϋπάρχουν τα ζητήματα υψηλού ελλείμματος, χρέους και χαμηλής ανταγωνιστικότητας.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Η ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΑΠΑΝΩΝ».
Σημειώνει ακόμη η Ελλάδα κ.α χώρες με ελλείμματα και χρέος πρέπει να συγκλίνουν, στη αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρό ζήτημα έστω και μελλοντικά  για την ενότητα της Ευρωζώνης..
Τα νομίσματα € και $ θα κινηθούν σε μικρό εύρος τιμών γιατί η ενδυνάμωση του ενός ή άλλου, δεν ευνοεί καμία από τις δύο οικονομίες. Ο καθηγητής προβλέπει ακόμη ότι το πετρέλαιο θα υπερβεί τα 100 $ το βαρέλι, ενώ η άποψή του διαφέρει όχι μόνο στο χρόνο έναρξης της ανάκαμψης, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο ή αρχές του 2010,  αλλά κυρίως στο ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή.

– Η ανεργία στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο σταθεροποιείται στο 9%. Κατά περιφέρεια τον μήνα Μάρτιο 09/08 η Αττική έχει ποσοστό 7,8% από 7,2% Μάρτ. 08.
Το Β. Αιγαίο 4,9% από 5,4%
Το Ν. Αιγαίο 15,2% από 20,8%
Τα Ιόνια Νησιά 18,7% από 8,6%
Η Δυτ. Μακεδονία 11,3% από 8%
Η Πελοπόννησος  8,4% από 9,1% κ.λ.π.

– Ο ΥΠΟΙΟ θα παρουσιάσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

– Ανασυγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής πολιτικής (17 χρόνια από την ίδρυσή του0 εν όψει των αναταράξεων που αναμένονται στον αγροτικό χώρο.

– Το Σαββατοκύριακο οι ΥΠΟΙΟ του G8 θα συναντηθούν στην Ιταλία. Ο Πρόεδρος της παγκόσμιας Τράπεζας πιστεύει ότι οι φτωχές χώρες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Το ΑΕΠ στην Ιαπωνία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 14,2%, στην Ρωσία κατά 9,85 το Α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

– Συνήλθε η κυβερνητική Επιτροπή, μετά το πέρας της οποίας ο Υπ. Εσωτ. αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος της μεταναστευτικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα μόνη της.
Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Παράλληλα αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλεμπόρους η οργάνωση κέντρων υποδοχής για μη μόνιμους μετανάστες για διάστημα έως 12 μήνες, η δημιουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφίου στο Σχιστό.

– Την σύσταση ενός ισχυρού «fund», το οποίο θα στηρίζει στοχευμένα επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναπτύσσονται στη περιφέρεια της Ελλάδος (αρχίζοντας πιλοτικά από τον Ν. Μεσσηνίας) ζητάει από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ ο Πρόεδρος του Επιμελ. Μεσσηνίας.
 
– «Υπηρεσία μιας στάσης» για τη σύσταση ΕΠΕ δημιουργεί το ΕΒΕΘ.

– Πλήρης η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας από 1-7-09 ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι εργασίας δεν θα διατηρούν ειδικούς χώρους καπνίσματος.
Από 1/7 όποιο κατάστημα δεν έχει λάβει άδεια για λειτουργία ειδικού χώρου δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων.
Η είσοδος νέων μέχρι 18 ετών στον ειδικό χώρο θα απαγορεύεται.
Σημείωση: Ο ειδικός χώρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, διαχωρίζεται με διαχωριστικό από δαπέδου έως την οροφή και διαθέτει ιδιαίτερο σύστημα εξαερισμού.
Για καταστήματα με ζωντανή μουσική και καζίνα εμβαδού άνω των 300 m2 ειδικός χώρος φθάνει και στο 40% της συνολ. επιφάνειας και έχει δικό του σύστημα εξαερισμού. Ορίζονται προδιαγραφές ανακύκλωσης αέρα με Υπ. Απόφαση..
Η άδεια για τη δημιουργία και λειτουργία ειδικού χώρου θα ενσωματωθεί στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος, μετά από αίτηση στην αρμόδια δημοτική αρχή….. κ.λ.π (Ναυτεμπορική 12/6/09).

– Οι τάσεις υποχώρησης ΑΕΠ και πληθωρισμού κινούνται παράλληλα και τα δύο μεγέθη σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την ενεργό ζήτηση.
Οι δαπάνες για κατανάλωση και επενδύσεις στη χώρα υπερβαίνουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και χρηματοδοτούνται μέσω του κρατικού και ιδιωτικού δανεισμού. Αυτές είναι οι εγχώριες στρεβλώσεις και δεν φταίει η διεθνής κρίση. (Ανάλυση Ναυτεμπορική 12-6-09 με τίτλο κινδυνεύουμε από τον αρνητικό πληθωρισμό;).


 

Πηγή: ΒΕΑ