Επικαιρότητα ΒΕΑ 13-5-2011

  • – Η αναλογία των προσλήψεων του Δημοσίου προς τις αποχωρήσεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα γίνει από 1προς 5, σε 1 προς 10. (ΒΕΑ).

  • – Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup (της Δευτέρας), οι παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέτουν ως προϋπόθεση για τη διάσωση της χώρας, τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Αποκλείουν δε την αναδιάρθρωση που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.(ΒΕΑ).

  • – Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε προτάσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αλλά και της ανάγκης δημιουργίας ενός «δημιουργικού σοκ» στην οικονομία (Ζάππειο ΙΙ).

 (ΒΕΑ)

  • – Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΡΓ και ΚΟΙΝ. ΑΣΦ. δεσμεύθηκε απέναντι στη Τρόικα, ότι θα επανεξετάσει δικαιούχους κυρίων και επικουρικών συντάξεων και την βιωσιμότητα των Ταμείων, ακόμη και με μείωση συντάξεων στα προβληματικά Ταμεία. Θα επανεξεταστούν κριτήρια για θεμελίωση δικαιώματος λήψης επιδόματος ανεργίας και θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική κατάσταση του ανέργου και όχι μόνο το εισόδημα του. (ΒΕΑ).

  • – Αντίστοιχα στο Υπουργείο Υγείας, πρόσθετες περικοπές δαπανών υγείας κατά 100 εκ. € επιχειρεί ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τον οποίο για την αναδιάταξη των νοσοκομείων οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν 1-7-2011 στη προσπάθεια εξορθολογισμού. Αν όμως το πρόγραμμα δεν βγει μετά «ακολουθεί ο κασμάς της κατεδάφισης», καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, οι απαιτήσεις του συνόλου των νοσοκομείων, θα κλείσει το 40% αυτών. (ΒΕΑ).

  • – Σε συνάντηση που ζήτησε η Τρόικα με την κα Β. Παπανδρέου, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων η οποία και ζήτησε διεύρυνση της συνάντησης με συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, μετείχαν τελικά βουλευτές εκτός του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Παπανδρέου κάλεσε την Τρόικα να αναλογιστεί τις συνέπειες της σκληρής πολιτικής που υποδεικνύει «μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς» είπε. Η ανταπάντηση είναι πως η Ελλάδα υπέγραψε το Μνημόνιο. Η κα Παπανδρέου συνεχίζει «υπέγραψε με την πλάτη στο τοίχο» η Τρόικα ζητάει συναίνεση των κομμάτων για το πρόγραμμα. Η Ν.Δ. ζήτησε επανεξέταση στο πλαίσιο των προτάσεων του «Ζαππείου ΙΙ».

(ΒΕΑ)

  • – 30-31/5 στη Πλατεία Συντάγματος από 9πμ έως 8μμ η γιορτή ελληνικού διατροφικού πολιτισμού με γεύσεις, μυρωδιές, τρόφιμα από την Ελλάδα. Συνεργάζονται, η ΕΣΤΙΑ μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών, το Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» και το ΥΠΑΑΤ. (ΒΕΑ).

  • – Με απόφαση Αρείου Πάγου εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για προσωποκράτηση ως μέσου αναγκαστικής εκτέλεσης κατά εμπόρων για οφειλές, καθώς κρίνεται σύμφωνη με το Διεθνές Σύμφωνο για ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Ανατρέπεται εφετειακή απόφαση. Προϋπόθεση της προσωποκράτησης να μην υπάρχει οικονομική αδυναμία. (ΒΕΑ).

  • – Πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων. (ΒΕΑ).

  • – «Πράσινο φως» για την απόκτηση από ιδιώτες ποσοστού άνω του 5% των εταιριών που θα κατέχουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά και για την εκχώρηση του management, υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα διατηρεί τον πρώτο λόγο σε αποφάσεις μείζονος σημασίας, δίνει το νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική των ενεργειακών αγορών που εγκρίθηκε προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο και πήρε τον δρόμο για κατάθεση στη Βουλή. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι η αναβάθμιση της ΡΑΕ σε φορέα της ελληνικής αγοράς που λογοδοτεί μόνο στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή. Ακόμη προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση των καταναλωτών στις πληροφορίες ώστε να μπορούν να επιλέγουν την καλύτερη προσφορά ενέργειας. (ΒΕΑ).

  • – Μείωση κατά 38,5 δισ. ευρώ καταγράφουν οι αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες το διάστημα Ιανουαρίου 2010 – Μαρτίου 2011, με την εγχώρια καταθετική βάση να διαμορφώνεται πλέον χαμηλότερα των 200 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν την απεξάρτησή τους από την ΕΚΤ, καθώς ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουν επιστρέψει ρευστότητα που «αγγίζει» τα 10 δισ. ευρώ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη από χθες το Υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ασφαλιστικής αγοράς και τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο την πλήρη άρση των γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα αναλαμβάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Νέα άνοδο κατέγραψε χθες το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και της δυνατότητας της χώρας να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Πτώση της τάξης του 5%, κατά μέσο όρο, εμφάνισαν το Α΄ τρίμηνο του 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη η χρηματοδότηση 52 επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 7.269.814 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010». (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Αύξηση 8,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2011,  σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2011, σημείωσε αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Ανοίγει ο δρόμος για την πρωτογενή διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ΥΠΕΚΑ εξετάζει, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, την ανάθεση δημοπράτησης, εντός του 2011, δικαιωμάτων εκπομπής 10.000.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Στο 15,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο από 12,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο και 15,1% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 225.739 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2010 (μείωση 5,1%) και κατά 89.272 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (μείωση 2,1%) και διαμορφώθηκαν σε 4.178.312 άτομα. Οι άνεργοι φθάνουν τις 800.000. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Τα σχέδια απεξάρτησης των τραπεζών από τη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθιερωμένης συνάντησης που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

Πηγή: ΒΕΑ