Επικαιρότητα ΒΕΑ 14-16/5/2011

 

  • – Η Τρόικα προκειμένου να συναινέσει στη παροχή του νέου πακέτου βοήθειας 6,5 δισ. €, για την αποπληρωμή χρεολυσίων 2012-13, ασκεί ισχυρή πίεση για προώθηση αποκρατικοποιήσεων ύψους 4 δισ. € εντός του 2011, αλλά και πρόσθετα μέτρα για τα έτη 2012-2015 ύψους 23 δισ. €.

Όσο για το 2011, τα μέτρα που ζητούνται όπως επιμένουν από την Τρόικα, θα πρέπει να καλύψουν όλες τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται. (ΒΕΑ).

  • – Οι ΥΠ.ΟΙΚ. της Ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες, θα έχουν κρίσιμη συζήτηση δίχως τον Στρος -Καν, ο οποίος εκτός από την θέση του, στο ΔΝΤ, κινδυνεύει να βάλει τέλος και στις φιλοδοξίες του, για την προεδρία της Γαλλίας (Μάιος 2012).

Μεταξύ των θεμάτων λοιπόν του EUROGROUP είναι:

  • Η στήριξη της Πορτογαλίας για την οποία απομένει η τυπική έγκριση και επομένως η απουσία του Στρος Καν δεν την επηρεάζει και
  • Η νέα στήριξη της Ελλάδος, όπου λόγω της σοβαρότητας του θέματος το οποίο και μπαίνει σε πρώτη συζήτηση στο EUROGROUP, έχει ζητηθεί, η συμμετοχή του Στρος Καν (ΔΝΤ) και της ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει πλήρης εκπροσώπηση της Τρόικα. Το ενδεχόμενο αποπομπής Στρος Καν επομένως θα είναι εις βάρος της Ελλάδος κ.α. αδύναμων κρίκων της Ευρώπης (Ιρλανδία).

Ο Στρος Καν όπως σημειώνεται στην «Ν», παρέκαμψε τις αντιδράσεις βασικών μετόχων του ΔΝΤ (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Βραζιλία) που ασκούσαν κριτική για διάθεση μεγάλων ποσών στην Ευρώπη, σε βάρος άλλων γεωγραφικών περιοχών. Οι αποφάσεις λοιπόν για την Ελλάδα,  φαίνεται να καθυστερούν. (ΒΕΑ).

  • – Καθυστερεί η 5η δόση του δανείου εξ αιτίας της πίεσης της Τρόικα για λήψη πρόσθετων μέτρων και καθώς λήγει το 10ετές ομόλογο ύψους 6,4 δισ. €, μεθαύριο, θα αποπληρωθεί με έντοκα γραμμάτια και «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων του δημοσίου.

Το ύψος των καταθέσεων του δημοσίου, στο τέλος Μαρτίου ήταν 14,3 δισ. € και προερχόταν κυρίως από την 4η δόση του Μηχανισμού Στήριξης που καταβλήθηκε τον Φεβρ. (15 δισ.) αλλά και από προϊόν εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Το ποσό μειώθηκε κατά 2,6 δισ. € για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα 2,6 δισ. € Απριλίου και απομένει ποσό 11,5 δισ. €. (ΒΕΑ).

  • – Το πράσινο φως αναμένεται ότι θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου ένα μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπό τη νέα επταμελή σύνθεσή του, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εκκρεμούν με τα έργα σηματοδότησης από την Siemens, των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας τα οποία μέχρι τώρα καθυστερούσαν λόγω του γνωστού προβλήματος με την γερμανική εταιρεία. «Ν».

  • – Σύμφωνα με Σχέδιο Π.Δ. του ΥΠ. Υποδ. Μεταφ. Δικτύων, οργανώνεται η αγορά ταξί στα πρότυπα των Βορείων Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο αριθμός αδειών θα γίνεται στη βάση μαθηματικού αλγόριθμου, που υπολογίζει τον αριθμό κυκλοφορούντων οχημάτων με βάση τον πληθυσμό .

Η αξία της άδειας θα προσδιορίζεται από τη ζήτηση (πλειοδοτικός διαγωνισμός).

Κίνητρα θα δίδονται στους αυτοκινητιστές, για οργάνωση τους σε εταιρείες.

Στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς θα μπορούν να μετέχουν και Ν.Π. από άλλα κράτη – μέλη.

Οι εταιρείες θα πρέπει να απασχολούν άτομα που διαθέτουν ειδική άδεια οδήγησης (ΕΔΧ).

Η σύσταση ΑΕ ή ΕΠΕ από τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες ταξί μπορεί να γίνει μέσω της εισφοράς της αξίας του οχήματος και της άυλης υπεραξίας των αδειών.

Ετοιμάζεται με ρύθμιση και η αδειοδότηση 7θέσεων και 9θέσεων  προμισθωμένων ταξί μετά από αίτημα ξενοδόχων. (ΒΕΑ).

  • – «Αυξάνονται και πληθύνονται» οι «προβληματικές» επιχειρήσεις που προσφεύγουν στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς πιεζόμενες από τις συνέπειες των συνθηκών ύφεσης που βιώνει η χώρα και της μειωμένης κατανάλωσης, βρίσκονται «ένα βήμα» πριν από την πτώχευση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Γνωστές βιομηχανίες υποδημάτων, όπως η Elite και η Rollini είναι ενδεικτικά παραδείγματα. Πληθαίνουν οι εταιρείες ενδύματος, που ζητούν υπαγωγή στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 (Clou, Ridenco Commercial).

Σοβαρά και τα προβλήματα του τομέα κατασκευών. Αίτηση ανοίγματος διαδικασίας συνδιαλλαγής για επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές του, κατέθεσε και ο Alter κλπ.

Από την έναρξη ισχύος του πτωχευτικού Ν. μέχρι 12/5/2011 συνολικά κατατέθηκαν 427 αιτήσεις για την διαδικασία συνδιαλλαγής. (ΒΕΑ)

  • – Τέλη Μαΐου αναμένεται να καταλήξουν οι συζητήσεις του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων για τη μείωση των διοδίων. Εντός του Ιουνίου τοποθετείται χρονικά η όποια μείωση στην τιμή των διοδίων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αφού μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου σκούπα τον περασμένο Μάρτιο τίποτα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά εξηγήσεις και η τρόικα να μιλά για μεταρρύθμιση που έμεινε «στα χαρτιά». Το θέμα βρίσκεται, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λίστα των 350 κλειστών επαγγελμάτων που υποτίθεται ότι έπρεπε να ανοίξουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 123 /2006, γνωστής και ως οδηγίας Bolkenstein για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της Ε.Ε. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Από τις αρχές Ιουλίου κάθε επαγγελματίας (από τον υπαίθριο λιανοπωλητή, έως τον κομμωτή, τον τεχνίτη, τον πράκτορα τουρισμού, τον δικηγόρο, τον αρχιτέκτονα κλπ) ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για άσκηση επαγγέλματος). Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ 3μηνη ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στις αρμόδιες αρχές.

Σε όποια επαγγέλματα δεν υπάρχει εξαίρεση, καταργούνται οι περιορισμοί (γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, κατώτατων – ανώτατων τιμών, συμμετοχής στο Μ.Κ). (ΒΕΑ)

  • – Απίθανη θεωρεί τη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές το 2012 ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας θα πρέπει να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Σε 10.760.783 ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από τις εισπράξεις οφειλών 1.900 επιχειρήσεων που δεν είχαν αποδώσει εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου διαπιστώθηκε ότι 18.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας Κ.Β.Σ. είχαν παραλείψει την υποχρεωτική υποβολή προσωρινής δήλωσης Φ.Π.Α. της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2011. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • SOS

Την επέκταση του μέτρου των κατασχέσεων οφειλών εις χείρας τρίτων στους ενοικιαστές κατοικιών σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει τα εισοδήματα ιδιοκτητών που χρωστούν και δεν ρυθμίζουν τις όφειλες τους προς το Δημόσιο. Πρόκειται για το μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε εμπορικές επιχειρήσεις – προμηθευτές που χρωστούν στο Δημόσιο, με το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύει τις πληρωμές των σούπερ μάρκετ προς τους συγκεκριμένους προμηθευτές. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Δειγματοληπτικούς ελέγχους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για τα έτη 2008 και 2010 ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).
  • – Την κήρυξη παναττικής στάσης εργασίας από τις 11.30 μέχρι λήξη του ωραρίου την Τετάρτη 18 Μαΐου ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο στις 40 ώρες. Την ίδια μέρα, η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Τρίωρες στάσεις εργασίας, τις πρώτες ώρες της βάρδιας, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο (16-17/5) οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Η Ζυρίχη έχει τον χαρακτήρα πόλης με «αυτοκτονικό τουρισμό».

Άνθρωποι σε απόγνωση, με ανίατες ασθένειες έρχονται στη Ζυρίχη να πεθάνουν με τη βοήθεια της οργάνωσης Dignitas.

Κάθε χρόνο περί τα 200 άτομα μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι, πηγαίνουν στη Ζυρίχη με στόχο την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. «Ν».

Πηγή: ΒΕΑ