Επικαιρότητα ΒΕΑ 14-7-2009

Από την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων υπό την προεδρία του ΥΠΟΙΟ αποφασίστηκε η πώληση πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ και η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στις Ελληνικές Αλυκές και την ΛΑΡΚΟ ενώ μέχρι το Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση Οδηγίας στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε από τους Ευρωπαίους Ηγέτες για την δημιουργία πλαισίου που θα περιορίσει στο μέλλον τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Βάση της πρότασης της οδηγίας αυτής τίθενται αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, τιτλοποίησης και αποζημίωσης στελεχών στις Τράπεζες.
Ο διοικητής της ΕΚΤ διεμήνυσε ότι η ΕΚΤ δεν θα σπεύσει σε νέες πολιτικές για περαιτέρω στήριξη του δανεισμού, ενώ οι εμπορικές τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο για να απορροφήσουν την ενίσχυση ρευστότητας που τους έχει γίνει και να την μετατρέψουν σε δανεισμό.

Ο ΥΦ. ΑΝ. επισκέφθηκε την ΚΕΕΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην υλικοτεχνική υποδομή που θα στηρίξει το ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Το ΥΠΑΝ δηλώνει ανοικτό για προτάσεις που θα βελτιώνουν την λειτουργία του θεσμού των εκπτώσεων και προσφορών.
Οι έμποροι από πλευράς τους εναποθέτουν τις προσδοκίες τους για βελτίωση του τζίρου τους στην περίοδο των εκπτώσεων 15/7-31/8 ενώ οι προσφορές δεν απέδωσαν ικανοποιητικά για Μεγάλους και Μικρομεσαίους.

Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΟ το οποίο θα καθορίσει την φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής (αφορά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μ. και ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μ. εφόσον ελλιμενίζονται σε ελληνικά λιμάνια). Στο πλαίσιο του προωθούμενου Νόμου αυτού δημιουργείται ένας νέος εταιρικός τύπος «Εταιρεία Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής» με αποκλειστικό σκοπό την κυριότητα πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία που χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικά.
Επιβάλλεται έκτακτη εφάπαξ εισφορά στα μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική και ξένη σημαία.
Η εισφορά θα βαρύνει τον κύριο ή κάτοχο του πλοίου αναψυχής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) αλλά υπόχρεος είναι και ο χρήστης καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος εάν το πλοίο ανήκει σε Ν.Π.
Ακόμη προβλέπεται απαλλαγή από το φορολογικό εισόδημα του συνόλου των δαπανών που καταβάλλονται από τους φορολογούμενους σε γιατρούς ή δικηγόρους.

Το ΕΒΕΘ έλαβε-από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας προκειμένου να διαχειριστεί έργα συγχρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η ΕΚΤ βάσει των στοιχείων της, σημειώνει ότι ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων σε ευρώ που κατασχέθηκαν το Α΄ εξάμηνο του έτους έφθασε τις 413.000 (πλαστά χαρτονομίσματα) και είναι υψηλότερος του αριθμού πλαστών της χρονολογίας πρώτης κυκλοφορίας του € το 2002.

Πηγή: ΒΕΑ