Επικαιρότητα ΒΕΑ 14-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 14-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Νέα ευκαιρία στους οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώσουν σταδιακά και με ευνοϊκούς όρους τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τροποποιείται η ρύθμιση που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2010, με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών του Δημοσίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξαναμπούν στη ρύθμιση χωρίς την υποχρέωση να αποπληρώσουν έως και 9 δόσεις που δεν έχουν καταβάλει έως τώρα.

Το οφειλόμενο ποσό θα επιμεριστεί σε ισόποσες δόσεις, ενώ η κάθε δόση θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% ανά μήνα. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος με τις εναπομείνασες δόσεις της ρύθμισης του νόμου 3888/2010 κατά την ημερομηνία της υπαγωγής τους.

  • – Στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων εις χείρας τρίτων προχωρεί από σήμερα η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για όσους οφειλέτες δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, ξεκινώντας από τους μεγαλοοφειλέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Ίδρυμα, οι οποίες αγγίζουν τα 4,8 δισ. ευρώ.

  • – Θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας (σε προσωρινή βάση), θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην περίπτωση που δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

  • – Η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μέσω της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, αποτελεί το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται πυρετωδώς από χθες οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και των χωρών της Ευρωζώνης.

  • – Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει στις 10 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο όπου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Eurogroup και να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

  • – Μετά τις S&P και Moody's χθες ήταν η σειρά του οίκου Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "B", αξιολόγηση που παραπέμπει πλέον στον χαρακτηρισμό "junk".

  • – «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί», δηλώνει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

  • – «Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας. Και αυτό ισχύει σε όλες τις εκδοχές της, και στην αγγλική», τόνισε χθες ο A. Σαμαράς μιλώντας στη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. διευκρινίζοντας ότι και μόνο «η εκφορά της μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία» παγώνοντας, μεταξύ άλλων, τη ρευστότητα προς τις τράπεζες της χώρας.

  • – Ολοκληρωμένες προσφορές για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου με τον οποίο θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα του κόσμου, ισχύος περίπου 200 MW, και εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κοζάνη αναμένεται να ζητήσει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ από τις 15 εταιρίες οι οποίες περνούν στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού.

  • – Στα 461,5 ευρώ διαμορφώθηκε το επίδομα ανεργίας από την 1η Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010-2012. Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών είναι 1,6%, διαμορφώνοντας το ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.

  • – Ποσό 17,4 εκατ. ευρώ, πλέον των τόκων, καλείται να ανακτήσει το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος για παράβαση των όρων του ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

  • – Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, που θα αποδώσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ. Με αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ξεκίνησε και επισήμως η λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις.

  • – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ), του ΕΣΠΑ 2007-2013» από την Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας και τον ΕΦΕΠΑΕ. Το πρόγραμμα λόγω του μεγέθους και του πλήθους των επιχειρήσεων που συμμετείχαν αποτελεί σημαντικό εργαλείο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση της οικονομίας.

  • – Το πρόγραμμα αυτό με προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) ύψους 200.000.000 Ευρώ, απευθύνεται σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρο-μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά στις επιχειρήσεις της μεταποίησης και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών. Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποδεικνύεται ότι ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες που διανύουμε υπάρχει και όραμα και διάθεση για πρόοδο και ανταγωνιστική ανάπτυξη.

  • – Βελτιωμένα κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα μετά επιχορηγήσεων 17 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών το πρώτο πεντάμηνο 2011.

  • – Ανοδικά κινείται σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης.