Επικαιρότητα ΒΕΑ 17-5-2011

  • – Την προθυμία τους για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας εξέφρασαν χθες πολλές χώρες της ευρωζώνης, υπό τον όρο της δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, ιδίως διαρθρωτικών, καθώς και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρέους συζητείται, αλλά οι απόψεις διαφέρουν μεταξύ των κρατών – μελών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας σε ερωτήσεις εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και να βγει στις αγορές, απήντησε ότι «εάν τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011, και εάν επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η εξυπηρέτηση του χρέους παίζεται, δεν λέω σίγουρα, αλλά παίζεται» είπε. Ο κος Γιούνκερ ακόμη ανέφερε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκε η επιλογή διορισμού ξένου οίκου, που θα αναλάβει την διαχείριση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κοινή θέση. (ΒΕΑ).

  • – Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεσμεύθηκε, χθες, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού του μεσοπρόθεσμου στόχου των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι, με τα πρόσθετα μέτρα, θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Τον Ιούνιο αναμένονται οι αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα στήριξη της Ελλάδας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Μεταξύ των δεσμεύσεων Παπακωνσταντίνου προς τους εταίρους είναι και η δημιουργία Ταμείου, στο οποίο το κράτος θα εισφέρει δημόσια περιουσία και θα αποτελεί εγγύηση προς τους εταίρους. (ΒΕΑ).
  • – Τροποποιούνται όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής και έγκρισης στο πρόγραμμα ΥΠΕΚΑ, «εξοικονομώ κατ οίκον» στο οποίο συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξάντλησης των πόρων.
  • Επιλέξιμα είναι κτήρια, που έχουν κατασκευαστεί έως το 1989, με τιμή ζώνης έως 2.100 €/τμ.
  • Είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών δίχως προϋποθέσεις.
  • Οι ωφελούμενες εισοδηματικές κατηγορίες είναι οι εξής:
  • – για δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 € και 60.000 € αντίστοιχα, το κίνητρο είναι 100% επιδότηση επιτοκίου δανείου και επιχορήγηση 35%.
  • – για ατομικό και οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα μεταξύ 40.000 € και 60.000 € και 60.000 € και 80.000 € αντίστοιχα, το κίνητρο είναι 100% επιδότηση επιτοκίου δανείου και επιχορήγηση 15%.

Οι τροποποιήσεις θα ισχύσουν και για τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί (η εξοικονόμηση πρέπει να επιτευχθεί με παρεμβάσεις, που αντιστοιχούν στο 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς. (ΒΕΑ)

  • – Προαιρετική η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης από ΑΕ και ΕΠΕ εφέτος.

 (ΒΕΑ)

  • – Κλείσιμο επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχει προταθεί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων των πέντε ειδικών ομάδων του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των οφειλών. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις προόδου των ειδικών ομάδων εργασίας, από τις οποίες προκύπτει ότι η ομάδα για την είσπραξη οφειλών προτείνει να αναστέλλεται η λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις μη εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Στα 655,3 εκατ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο τετράμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Στα 6,01 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στενού αλλά και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τρίτους, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου εφέτος, καταγράφοντας τον Μάρτιο αύξηση πάνω από 500 εκατ. ευρώ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Εάν το Δημόσιο κατέβαλλε εμπρόθεσμα τις οφειλές του, τότε το δημόσιο χρέος θα αυξανόταν ισόποσα και κατά 2,6% του ΑΕΠ. Άρα το χρέος αυτό αποτελεί κρυφό έλλειμμα. Ανησυχητική πάντως είναι η αύξηση οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που έφθασαν τα 2,79 δισ. € στο τέλος Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό. (ΒΕΑ).

  • – Στο «οικονομικό αδιέξοδο» που βιώνουν αρκετοί Έλληνες αναφέρεται με σημερινό δημοσίευμά της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», επισημαίνοντας παράλληλα την αυξητική τάση που παρατηρείται σε αυτοκτονίες, αστέγους και ουρές σίτισης. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις υψηλές επικουρικές συντάξεις προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας καθώς η "τρόικα" πιέζει να ληφθούν μέτρα εντός του 2011, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα των επικουρικών Ταμείων. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Υπό κράτηση παραμένει ο Ντομινίκ Στρος Καν με απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώπιον του οποίου προσήχθη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και κράτηση ανθρώπου παρά τη θέλησή του. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Σειρά μέτρων για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μεταξύ των οποίων καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, αποφασίστηκε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Ποσοστό 50%, του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών φόρων και τελών (αντί για 25% που ίσχυε) θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, όταν ασκούν εμπρόθεσμη προσφυγή στα δικαστήρια και δεν προχωρούν σε διοικητική επίλυση της διαφοράς με το Δημόσιο. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Την ανάγκη διαμόρφωσης της κατάλληλης «δομής διακυβέρνησης» σε συνδυασμό με τη λήξη πρόσφορων μέτρων στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας με στόχο την έξοδο από την κρίση υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία μεταβολών ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου καθώς και για την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων των εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Έως και τα 350 ευρώ θα φθάνουν οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος». (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Διευκρινίσεις για πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δίνει το υπουργείο Οικονομικών. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος).

  • – Συνεργασία Ελλάδος-Κίνας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων. Οι δύο χώρες υπέγραψαν την 4η συμφωνία τους, σε θέματα αγροτικού τομέα. Αναμένεται ότι θα αρθούν μία σειρά εμπόδια για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Κίνα. (ΒΕΑ)

  • – Με 875.000 εκατομμυριούχους και 1.900 δισεκατομμυριούχους, η Κίνα έως το 2015 θα κατακτήσει την α΄ θέση στην κατανάλωση πολυτελών αγαθών. (ΒΕΑ).

  • – Πρόγραμμα ασφάλισης της αστικής ευθύνης ιατρών, παρέχει κάλυψη σε περίπτωση εσφαλμένης ιατρικής διάγνωσης, μέχρι ποσού 1 εκ. €. (ΒΕΑ).

  • – Μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που έγινε στην Βόρεια Ελλάδα, έχει βεβαιώσει ύπαρξη αποθεμάτων χρυσού τουλάχιστον 450 τόνων, αξίας πάνω από 18 δισ. €. Ο μέτοχος των χρυσορυχείων Θράκης είναι η Eldorado Gold Corporation.

Διαγράφονται θετικές προδιαγραφές για επένδυση «Fast truck» για τα Χρυσορυχεία της Θράκης, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα στη παρούσα δύσκολη συγκυρία σύμφωνα με το Γεν. Διευθυντή του φορέα του έργου. (ΒΕΑ).

Πηγή: ΒΕΑ