Επικαιρότητα ΒΕΑ 18-21/3/2011

  • – Στην καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής κάθε στοιχείου και πληροφορίας – οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμοιβές, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία – από τους ΟΤΑ, τα υπουργεία, δικαστικές και λοιπές δημόσιες αρχές και Τράπεζες, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

  • – Υπερδιπλάσια έσοδα από αυτά που έχει εισπράξει από 1996 ως το 2009, στο 1/3 του χρόνου, θα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών για επίτευξη του υπερφιλόδοξου στόχου για 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις μέχρι και το 2015, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική. Το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από το 1996, που έχει ξεκινήσει να κάνει αποκρατικοποιήσεις, μέχρι και το 2009 δηλαδή σε 15 χρόνια, συνολικά έσοδα 21,6 δισ. και με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,7% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.

  • – Καθημερινή αποκλιμάκωση της μέσης λιανικής τιμής της βενζίνης, παρατηρείται από τις 14 Μαρτίου 2011, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα πρατήρια που αγοράζουν με νέες μειωμένες τιμές διυλιστηρίου, πωλούν φθηνότερα. Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΝ, τα πρατήρια που έχουν αγοράσει καύσιμα με νέες μειωμένες τιμές διυλιστηρίου από τις 14 Μαρτίου και μετά πωλούν φθηνότερα κατά 3,8 λεπτά, έναντι μείωσης στη τιμή διυλιστηρίου κατά 2,9 λεπτά.

  • – «Δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις εξπρές, δεν θα παρακαμφθούν οι κανόνες της διαφάνειας», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Επιπλέον, κάνει λόγο για μία νέα εθνική στρατηγική ταχύτερης επιστροφής στις αγορές μέσω μεγάλων εταιριών ακινήτων του Δημοσίου και ουσιαστικά κηρύσσει την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, με την επερχόμενη ίδρυση Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου Ακινήτων που θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα αντλεί κεφάλαια.

  • – Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας έως το 2010. Μάλιστα, έως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τις εντολές που έδωσε το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τις ΔΟΥ ο έλεγχος και οι απαιτούμενες διασταυρώσεις στοιχείων μέσω των συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα γίνουν με βάση τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών οχημάτων.

  • – Διευκρινήσεις ως προς τα κριτήρια υπαγωγής στον ΟΑΕΕ των "παλαιών" ασφαλισμένων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), οι οποίοι παράλληλα ασκούν δραστηριότητα που ασφαλίζεται στον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών, παρέχει με την εγκύκλιο Αρ. 17/16.3.2011 ο Οργανισμός.

  • – Τακτικούς και έκτακτους ελέγχους πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, με προτεραιότητα στον έλεγχο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν και διαθέτουν χονδρικώς ή λιανικώς εμπορεύματα χαμηλού κόστους τα οποία παράγονται σε ασιατικές χώρες.

  • – Η Ελλάδα και η Γερμανία θα εντατικοποιήσουν τις σχέσεις τους στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος συνεργασίας σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού. Αυτό συναποφάσισαν στις 17 Μαρτίου 2011 η ελληνική και η γερμανική αντιπροσωπεία, κατά τη συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοππούλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Βολφ-Ρούτχαρτ Μπορν, αντίστοιχα.

  • – Σε αμφισβήτηση θέτει και το «εργαλείο» της μελλοντικής αγοράς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM) κρατικών ομολόγων από τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Νότου η απόφαση που πήρε την Παρασκευή το Γερμανικό Κοινοβούλιο να απορρίψει αυτή την δυνατότητα παρά την σχετική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών στις 11 του μήνα.

Αργυρώ Μαυρούλη
Δημοσιογράφος